«Από τα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου μήνα έως την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, και από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2023 έως τη δέσμευση του Προέδρου von der Leyen για έναν τυπικό έλεγχο ανταγωνιστικότητας στον κανονισμό μας, η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων της ατζέντας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της EFPIA, Nathalie Moll.
«Και όμως, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των κρατών μελών καλούν την ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή, οι προτάσεις που περιέχονται στο προσχέδιο της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμα, μη αναστρέψιμη, ζημιά στην ανταγωνιστικότητα μιας βιομηχανίας που συμβάλλει περισσότερο στο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ από οποιονδήποτε άλλο τομέα» πρόσθεσε.
Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ η κα Nathalie Moll είπε πως «υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ της ρητορικής και της πραγματικότητας».
Συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε πως «ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αξιολόγησης και ποσοτικοποίησης του αντίκτυπου που θα έχει η απώλεια ανταγωνιστικότητας στην πρόσβαση στις πιο πρόσφατες θεραπείες, τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις Ε&Α, τον ακαδημαϊκό χώρο, τη μεταποίηση και την ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Φαίνεται ότι απέχει πολύ από τον ισχυρισμό του Προέδρου von der Leyen ότι όλες οι ενέργειές μας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ και του κλάδου μας.
Το ερώτημα παραμένει,πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα κομβικό νομοσχέδιο που θα διαμορφώσει την υγεία, την επιστήμη, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξή μας για τα επόμενα 20-30 χρόνια, χωρίς πλήρη αξιολόγηση του αντίκτυπου στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα;
Γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος των προτάσεων στην τρέχουσα μορφή τους θα είναι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας στον παγκόσμιο αγώνα προσέλκυσης επενδύσεων στην επιστήμη της ζωής, παροχή νέων θεραπειών σε ασθενείς πρώτα και δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Παρά τις αυξανόμενες παγκόσμιες επενδύσεις από φαρμακευτικές εταιρείες που βασίζονται στην έρευνα, οι επενδύσεις στην ένταση Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) της Ευρώπης έχουν μειωθεί κατά 25% τα τελευταία 20 χρόνια.
Η ακαδημαϊκή μας βάση είναι ισχυρή, η Ευρώπη δημοσιεύει περισσότερες ακαδημαϊκές εργασίες για προηγμένες θεραπείες (ATMPS), όπως η επεξεργασία γονιδίων και κυττάρων από τους ανταγωνιστές της. Ωστόσο, η πολιτική και το οικονομικό τοπίο του μπλοκ σημαίνει ότι υπάρχουν διπλάσιες κλινικές δοκιμές ATMP στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και τρεις φορές λιγότερες από ό,τι στην Κίνα.
Για τους Ευρωπαίους ασθενείς, αυτή η διαφορά σημαίνει έλλειψη ευκαιρίας να συμμετάσχουν σε νέες κλινικές δοκιμές και να επωφεληθούν από τις τελευταίες εξελίξεις στη φροντίδα. Μόλις πριν από 25 χρόνια, το 50% όλων των νέων θεραπειών προέρχονταν από την Ευρώπη, τώρα αυτό το ποσοστό είναι μόλις 1 στις 5.
Τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει δηλώσεις από τους Διευθύνοντες Συμβούλους ορισμένων από τις κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης, που υποδεικνύουν τις δυσκολίες της καινοτομίας στην Ευρώπη και την πρόθεσή τους να επικεντρώσουν την έρευνα και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ασία. Αυτές δεν είναι σπασμωδικές αντιδράσεις. Αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής θα βλάψουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός που μπορεί να θέσει τους ευρωπαίους ασθενείς στην αιχμή της θεραπείας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, να προωθήσει την ανάπτυξη και να κάνει την Ευρώπη πιο ανθεκτική. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε μια φορά σε μια γενιά για να προστατεύσουμε το μέλλον ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με γνώμονα την καινοτομία και να προσφέρουμε ένα παγκοσμίου επιπέδου, ισχυρό και προβλέψιμο οικοσύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε ζητήματα πρόσβασης σε συνεργασία με ασθενείς, βιομηχανία και των κρατών μελών.
Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε σε τι είδους Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε – έναν παγκόσμιο κόμβο για την έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή των πιο πρόσφατων εμβολίων και θεραπειών ή έναν καταναλωτή, που βασίζεται σε ιατρικές καινοτομίες από άλλες περιοχές».
Πηγή: efpia