Ειδικότερα, η κ. Ράπτη έκανε λόγο για τη θεσμοθέτηση μιας νέας μορφής Μονάδων Ψυχικής Υγείας: τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.
«Η Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και έχει καθιερωθεί στα συστήματα υγείας ενός μεγάλου αριθμού αναπτυγμένων χωρών, όπως: στη Δανία, στη Νορβηγία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Η θετική εμπειρία όλων αυτών των υπηρεσιών (μέχρι το 2005) οδήγησε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπογράψει Διακήρυξη με την Ένωση Πρώιμης Ψύχωσης με την οποία υποστηρίζει την υλοποίηση προγραμμάτων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση παγκοσμίως» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έτσι, με την ρύθμιση αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε δομές όπως :
- τα δημόσια νοσοκομεία,
- τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία,
- τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας,
- τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας,
- τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων αλλά και
- τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
να αναπτύξουν Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.
ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΑ ΑΕΙ
Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που απευθύνονται σε νέους κινείται και η διάταξη του άρθρου 49 του νομοσχεδίου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε Σχολές και Τμήματα των Α.Ε.Ι. της χώρας, να ιδρύουν Κέντρα Ημέρας για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στον φοιτητικό πληθυσμό.
Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να εξασφαλιστεί : ότι ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας θα υποστηρίζεται αποτελεσματικά, με εξειδικευμένο προσωπικό ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, που θα προσλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο, για προβλήματα:
- ψυχικής υγείας
- μαθησιακών δυσκολιών
- κατάθλιψης
- άγχους
- εθισμών που τυχόν αντιμετωπίζει.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Με τη διάταξη του άρθρου 50 επιχειρείται να δοθεί μια άμεση λύση στην αδυναμία συγκρότησης και λειτουργίας των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας ανά την Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένες Επιτροπές ασκούν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κρίσιμες αρμοδιότητες για την ομαλή λειτουργία του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας. Μεταξύ άλλων:
- εποπτεύουν τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας στη χώρα,
- διασφαλίζουν τη διασύνδεσή τους με τις λοιπές Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας,
- εγκρίνουν τα Οργανωμένα Προγράμματα Αποκατάστασης για νυν και πρώην ασθενείς των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και
- εγκρίνουν την παράταση της νοσηλείας των ασθενών στις Μονάδες αυτές.
«Ωστόσο, με νόμο του 2017 (ν. 4461/2017 άρθρο 1) μεταβλήθηκε ο τρόπος συγκρότησής τους και έγινε πολύ πιο πολύπλοκος. Συγκεκριμένα, από 5μελείς, οι Επιτροπές αυτές έγιναν 11μελείς. Επιπλέον, από αυτά τα 11 μέλη, προβλέπεται ότι τα 6 εκλέγονται μεταξύ των ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων του οικείου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η σύστασή τους σε πολλές περιοχές της χώρας, με συνέπεια να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν ομαλά οι προαναφερθείσες κομβικές αρμοδιότητες και να παραμένουν στον αέρα οι ασθενείς στις δομές και τα προγράμματα ψυχιατρικής περίθαλψης ανά τη χώρα. Με τη θεσπιζόμενη διάταξη, διασφαλίζεται ότι οι αρμοδιότητες αυτές θα ασκούνται χωρίς προσκόμματα, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας» καταλήγει η κ. Ράπτη