Πραγματικότητα έγινε ο θεσμός της Κατ' Οίκον Νοσηλείας, καθώς όπως γνωστοποίησε σήμερα Πέμπτη 01/06 η Διοικήτρια του ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Linkedin, σήμερα έλαβαν την θεραπεία τους από το σπίτι οι πρώτοι ασθενείς.
Στην ανάρτηση της η ίδια δεν δίστασε να εκφράσει την «απέραντη» χαρά της καθώς όπως είπε «σήμερα είναι μια μεγαλη μερα για εμας όλους στον Άγιο Σάββα» και εν συνεχεία προχώρησε στις ευχαριστίες όλων όσων όπως είπε «υποστήριξαν» αυτό το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε την ομάδα της Roche και την ομάδα του Γιώργου Μητρόπουλου, Επικεφαλή Τομέα Υγείας και Βιοεπιστημών της EY, την ομάδα μελέτης και υλοποίησης του νοσοκομείου της «Αγίου Σάββα» (Μιχάλης Νικολάου, Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Βασιλική Γκιόκα, Ανθη Λάγιου, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Νικολετα Δημητρόπουλου, Βάνα Σαρατσιωτου, Χρήστος Ράπτης, Χρήστος Φασιανος).
Τέλος, έκλεισε την ανάρτηση της ευχαριστώντας ξεχωριστά τον Γενικο γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, που όπως είπε χαρακτηριστικά «από την πρώτη στιγμή πίστεψε στην προσπάθεια μας και μας ενέταξε στο εμβληματικό έργο Hospital at Home του οποίου είμαστε πιλοτικό νοσοκομείο».
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι
Με το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο του θεσμού της Κατ' Οίκον Νοσηλείας, το οποίο ανέπτυξε ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καθίσταται πρακτικά δυνατή η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και ιατρικών πράξεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην οικία του ασθενούς, ενώ αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Όπως είχε αναφέρει και στο News4Health, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στηρίζοντας την δράση, πρόκειται για ένα καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της κατ' οίκον νοσηλείας, που ξεκίνησε «το 2023 προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα».
Ως εκ τούτου το ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι, αποτελείται από δύο λειτουργίες:
α) την εξωνοσοκομειακή, δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι και
β) την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.
Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι «ως κατ’ οίκον νοσηλεία που οργανώνεται και αναπτύσσεται από νοσοκομειακές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ορίζεται η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και οι ενδεδειγμένες για τους σκοπούς της ΚΟΝ ιατρικές πράξεις που εκτελούνται στην οικία του ασθενούς, αφορά δε ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της παρούσας, να συνεχίσουν την νοσηλεία τους στο σπίτι».
Παράλληλα, ως νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, στο πλαίσιο της κατ' οικον νοσηλείας, «είναι η παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, σε συνθήκες ανάλογες της νοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές» (γονείς, συντρόφους κλπ).
Παράλληλα, «διασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή».
Ποιους ασθενείς αφορά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, η απόφαση αφορά ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, με διαφορετική υποκείμενη κύρια νόσο, όπως χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ογκολογικούς ασθενείς με επιπλοκές από άλλα οργανικά συστήματα, χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων, που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα σε νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς και ογκολογικούς ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ' οίκον.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τόσο η γνώση του αριθμού των ασθενών, της κατηγορίας και βαρύτητας νόσου όσο και ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης με συνθήκες ασφάλειας, για τον ασθενή και την οικογένειά του.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται η ανάγκη ύπαρξης μητρώου ασθενών, ωφελούμενων απο την ΚΟΝ καθώς και συντονισμένη λειτουργία της σχετικής μονάδας.
Πώς γίνεται η επιλογή του ασθενούς
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιήθηκε ο εκσυγχρονισμένος θεσμός της κατ' οίκον νοσηλείαςη επιλογή του ασθενή γίνεται από την ομάδα ΚΟΝ.
Οι θεράποντες ιατροί προτείνουν να εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης της νοσηλείας των ασθενών στο σπίτι, ενώ νοσηλευτές και ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν για την καλή συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια του φροντιστή.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί επιβεβαιώνουν για την καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, δηλαδή τις συνθήκες και τις υποδομές του σπιτιού.
α υπογράφεται, δε, έντυπο συγκατάθεσης από τον ασθενή στην περίπτωση ενηλίκου ή τους νόμιμους κηδεμόνες στην περίπτωση παιδιού.
Ειδικότερα για την χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ' οίκον, αυτή αφορά ασθενείς που θα έχουν λάβει όλη τη χημειοθεραπεία εντός της νοσοκομειακής δομής, καθώς και τους 3 πρώτους κύκλους της ανοσοθεραπείας ή του βιολογικού παράγοντα.