Η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι συνολικά η υλικοτεχνική αναβάθμιση των νοσοκομείων και η δεύτερη αφορά τη στελέχωση με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό
Έρχονται σύντομα νέα νοσοκομεία
Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν 1,5 δισεκατομμύριο χρήματα για την υγεία.
Από αυτά τα χρήματα τα 350 εκατ. είναι για τα νοσοκομεία, 250 για τα κέντρα υγείας και 200 εκατομμύρια για την ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Τα συγκεκριμένα χρήματα είναι να εκταμιευθούν μέχρι το 2025. «Άρα μιλάμε για άμεσα έργα» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.
Παράλληλα προανήγγειλε την κατασκευή νέων νοσοκομείων, όπως το παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη και το ογκολογικό, τα του «Νιάρχου» στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη.
Οι δύο μεγάλες προκλήσεις με το ανθρώπινο δυναμικό
Αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν δύο μεγάλα ζητήματα. Το πρώτο σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας είναι η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως αναισθησιολόγων, με το πρόβλημα να είναι παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη δυσκολία προσέλκυσης γιατρών σε ορισμένες περιοχές, όπως στα νησιά.
«Είναι είτε περιοχές νησιωτικές που παντού δεν υπάρχει επιθυμία των γιατρών να πάνε, είτε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα. Αποτέλεσμα να επιλέγουν οι γιατροί όταν βγαίνουν προκηρύξεις να πάνε στην Αθήνα γιατί, κακά τα ψέματα, οι υποδομές που έχει η πρωτεύουσα είναι υποδομές πιο ελκυστικές» εξηγεί ο Υπουργός Υγείας.
Η πρώτη λύση αφορά παροχή κινήτρων, όπως η αύξηση μισθών στους γιατρούς αλλά και σε όσους επιλέξουν να μετακινηθούν στις νησιωτικές περιοχές για τους θερινούς μήνες, όπως συνέβη αυτό το καλοκαίρι. «Το πρώτο στάδιο ήταν μια ανακοίνωση του Πρωθυπουργού που έχει να κάνει με αύξηση μισθών στους γιατρούς. Έχουμε 10% που μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης είναι ένα ποσό από 3.000 έως 4000 ευρώ το χρόνο» συμπλήρωσε.
Η 2η λύση σχετίζεται με την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών.
«Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Μίνα Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια είναι για πρώτη φορά που εξετάζουμε τη δυνατότητα προκηρύξεων μερικής απασχόλησης. Που σημαίνει ότι σε περιοχές που έχουμε άγονες θέσεις γιατί κάποιος δεν θέλει να γίνει πλήρους και αποκλειστικής γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν βγει άγονη η θέση να δοθεί η δυνατότητα να βγει ως μερικής απασχόλησης. Διότι υπάρχουν πολλά νησιά μας μεγάλα που έχουν ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν επιθυμούν τη σκληρή σχέση του πλήρους και αποκλειστικής» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Οι προκλήσεις για τους γιατρούς στα νησιά
Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που οι γιατροί δεν βρίσκουν ελκυστική την πιθανότητα εργασίας στα νησιά είναι το μεγάλο κόστος παραμονής. Έφερε, μάλιστα, τα χαρακτηριστικά παραδείγμα της Μήλου και της Σαντορίνης
«Βρίσκουμε λοιπόν, είπατε το παράδειγμα της Μήλου, που με συγχωρείτε, είναι για να κλαίμε, δεν είναι για να γελάμε το παράδειγμα της Μήλου. Όπου βρήκαν οι γιατροί ως ΕΣΥ, ζητήσαμε να μείνουνε σε κατοικία, δεν μπορούσε να μας παραδοθεί. Αποδέχθηκε ο γιατρός, που με συγχωρείτε ήταν προσβλητικό και για τον ίδιο το γιατρό, να μείνει προσωρινώς σε κατασκευή που θα κάναμε και μας έκανε και μήνυση ο Δήμος ότι κάνουμε παράνομη κατασκευή. Υπάρχουν άλλα νησιά τα οποία μας λένε, δίνουμε επίδομα 250 ευρώ στο γιατρό. Πείτε μου στη Σαντορίνη μπορεί γιατρός να μείνει με 250 ευρώ το μήνα τους θερινούς μήνες; Όχι» είπε.
Επίσης ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας για κάποιον που πηγαίνει σε ένα νησιά είναι η αίσθηση ότι μπορεί να μείνει πίσω επιστημονικά.
«Δηλαδή να μην έχει τις δυνατότητες να ανελιχθεί. Άρα, θα αρχίσουμε να διασυνδέσουμε πλέον τα νοσοκομεία μας με νοσοκομεία αναφοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο γιατρός που βρίσκεται λόγου χάρη σε ένα νησί, να έχει τη δυνατότητα ένα διάστημα του χρόνου να μπορεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο με το οποίο διασυνδέεται και να παραμένει επιστημονικά ενεργός έχοντας μια αναφορά και σε ένα μεγάλο νοσοκομείο.
Άρα, στοχεύοντας στην εκπαίδευση των γιατρών, τα καλύτερα χρήματα και στα κίνητρα να μπορούν να έχουν και ιδιωτική, να μπορούν να μπαίνουν και ιδιώτες μέσα και να μην είναι σκληρά το σύστημα πλήρους και αποκλειστικής, θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό εκεί που έχουμε πρόβλημα, θα μπορούμε να καλύψουμε κενά» κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.