«Υπομεταγγιζόμαστε. Αναβάλλουν τις μεταγγίσεις μας. Εκβιαζόμαστε από την αιμοδοσία για την εξεύρεση αιμοδοτών για τη λήψη μίας μονάδας αίματος! Η μετάγγισή μας δεν αποτελεί πλέον υπόθεση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά ατομική ευθύνη και παράλληλα στήριξης των αιμοδοτικών αναγκών του νοσοκομείου αφού στην πλειονότητα τους οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο παρά το γεγονός ότι φέρνουν αιμοδότες εν στην καλύτερη περίπτωση υπομεταγγίζονται λαμβάνοντας μία μονάδα αίματος ή αναβάλλονται οι μεταγγίσεις τους» αναφέρουν σε νέα ανακοίνωσή τους.
Όπως τονίζουν αντί να αναζητείται λύση στο πρόβλημα οι φορείς εξακολουθούν τις αλληλοκατηγορίες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους: «Οι δε εμπλεκόμενοι Φορείς και ειδικότερα η Διοίκηση με την αιμοδοσία του νοσοκομείου και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για αυτή την κατάσταση της ντροπής που έχει διαμορφωθεί θυμίζοντας αλλοτινές εποχές δεκαετιών ’70 & 80΄ τότε που ο θεσμός της αιμοδοσίας ήταν ανύπαρκτος».
Όσον αφορά την στάση του Υπουργείου Υγείας υπογραμμίζουν ότι δεν δεν υιοθετούν ουσιαστικές λύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» αλλά και τις γενικότερες ελλείψεις αίματος που βιώνουν οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανά την Ελλάδα. Δυστυχώς οι ενέργειες τους δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα αφού δεν υιοθετούν ουσιαστικές λύσεις, έχουν απογυμνώσει τις αιμοδοσίες από προσωπικό, δεν προχωρούν στην κεντρική διαχείριση του αίματος, αρνούνται να αυξήσουν τις εισαγωγές από Ελβετία στα προηγούμενα επίπεδα, αποσιωπούν την τραγικότητα της κατάστασης από τα ΜΜΕ και αναλώνονται σε εκδηλώσεις χωρίς ανταπόκριση» τονίζουν.
΄Όπως σημειώνουν: «Η ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας για την αυτάρκεια της χώρας μας σε αίμα δεν φαίνεται να απασχολεί τους εμπλεκόμενους Φορείς αφού πλέον η εύκολη λύση είναι η στέρηση της θεραπείας των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών προκειμένου να καλυφθούν άλλες έκτακτες αιμοδοτικές ανάγκες δηλαδή συνανθρώπων μας που χρειάζονται επειγόντως μετάγγιση για άλλους ιατρικούς λόγους και έχει πια παγιωθεί στις συνειδήσεις τους ως τακτική και κουλτούρα.
Με άλλα λόγια στερούν τη θεραπεία μας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αίματος και για να μη φαίνεται η ανεπάρκεια της χώρας μας προς την κατεύθυνση ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους».