Χθες Πέμπτη 8/9 ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον Οργανισμό του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το δικαίωμα του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει φαρμακεία παύει να υπάρχει. Οι συνέπειες που επισύρει αυτή τη απόφαση είναι πολλές, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ), Γρηγόρη Λεοντόπουλο να επισημαίνει ότι πολλές περιοχές μένουν ακάλυπτες από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρει σε νέα παρέμβασή της η ΠΟΝ: «Μετά από πιέσεις τόσο της Ομοσπονδίας μας, όσο και των τοπικών παραγόντων, διεσώθει το φαρμακείο της Καλαμάτας και ιδρύθηκαν τρία νέα φαρμακεία, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κύριο Πλεύρη τoν οποίο ευχαριστούμε θερμά. Όμως το δικαίωμα του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει φαρμακεία δεν κατοχυρώνετε στον καινούργιο Οργανισμό, δικαίωμα το οποίο είχε από την ίδρυσή του».
Και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου ο στόχος που είχαμε τόσα χρόνια κάθε νομός να έχει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ χάνεται (ελπίζω όχι οριστικά)».
Ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος αναφέρε στο news4health.gr ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πρέπει να συνεχίζουν να υπάρχουν για τρεις βασικούς λόγους:
1.Το κόστος των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερο στα ιδιωτικά φαρμακεία ( 30% παραπάνω)
2.Οι ασθενείς πληρώνουν συμμετοχή
3.Βάζουν «φρένο» στις παράλληλες εξαγωγές. Η μεταφορά φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της αγοράς και στις φαρμακαποθήκες δημιουργεί προβλήματα ελλείψεων.
Να σημειώσουμε εδώ ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου ( υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή κάθαρση, υπό μεταμόσχευση ) αλλά και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή.
Ποιες περιοχές μένουν ακάλυπτες από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Όπως διευκρινίζει ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, οι περιοχές που μένουν τελείως ακάλυπτες από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ είναι οι εξής:
Κρήτη (Ρέθυμνο)
Μακεδονία (Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Χαλκιδική, Πέλλα, Κιλκίς, Δράμα)
Νησιά Αιγαίο Πέλαγος (Σάμος, Χίος)
Νησιά Ιόνιο Πέλαγος/Επτάνησα (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Πελοπόννησος (Αργολίδα, Λακωνία)
Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Ευρυτανία, Φωκίδα)
Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα)
Ήπειρος (Άρτα)
Θράκη (Ξάνθη)
Ανατολική Αττική
Δυτική Αττική
Οι περιοχές αυτές για να αποκτήσουν πάλι φαρμακεία ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γίνει πάλι τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και χρόνιοι πάσχοντες των περιοχών αυτών να χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν, όπως σημειώνει η ΠΟΝ.
Όπως εξήγησε στο news4health.gr ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος πάντως, αν γίνει τροποποίηση έστω τώρα, η οποία θα αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείων, τότε το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί.
Καταλήγοντας την παρέμβασή του ο Λεοντόπουλος αναφέρει ότι: «Πιστεύουμε ότι ο Υπουργός Υγείας θα παρέμβει και πάλι, τουλάχιστον για να μην χαθεί το δικαίωμα του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει φαρμακεία για να μπορούν οι ασθενείς και οι χρονίως πάσχοντες των περιοχών αυτών να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα φάρμακά τους».
Η Ομοσπονδία είχε ζητήσει με επιστολή της τον Ιούλιο από τον Υπουργό Υγείας, να ξεκαθαρίσει τη θέση του ενώ είχε υπογραμμίσει ότι τίθεται θέμα κάλυψης των αναγκών χιλιάδων ασθενών με φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και όχι μόνο.
Ο αγώνας για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μετράει χρόνια πολλά όπως μας υπενθύμισε ο κ. Λεοντόπουλος. Εξάλλου, η σημαντικότητα της ύπαρξης των φαρμακείων αυτών για τους πολίτες έχει αναγνωριστεί και από το Συμβουλίου της Επικρατείας. Η υπ' αριθμ. 514/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχθηκε ότι: «η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού, εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς καλύψεως των ασφαλισμένων, ιδίως σε φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών θεραπειών, όπως φάρμακα για καρκινοπαθείς, για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με σκλήρυνση κατά πλάκας, με ηπατίτιδα κλπ., η στέρηση των οποίων, ιδίως σε περιπτώσεις διακοπής της πιστώσεως προς τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών»