Στην έκθεση περιγράφονται τα πιο πρόσφατα παγκόσμια στοιχεία σχετικά με τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των προσφύγων και των μεταναστών και την πρόσβασή τους στη φροντίδα». Πρόκειται για την πέμπτη έκθεση της παγκόσμιας επισκόπησης στοιχείων για την υγεία και τη μετανάστευση (GEHM).
Περίπου 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως ζει με κάποια κατάσταση ψυχικής υγείας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς μπορεί να εκτεθούν σε διάφορους παράγοντες άγχους και προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία τόσο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους όσο και κατά την άφιξή τους. Ο επιπολασμός κοινών ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), τείνει να είναι υψηλότερος μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων από ό,τι μεταξύ των πληθυσμών υποδοχής. Τα κορίτσια και οι γυναίκες που μετακινούνται έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.
«Η καλή ψυχική υγεία και ευημερία είναι δικαίωμα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών», δήλωσε ο Δρ Santino Severoni, Διευθυντής του Τμήματος Υγείας και Μετανάστευσης του ΠΟΥ. «Αυτή η έκθεση θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει τις απαντήσεις των συστημάτων υγείας στις ανάγκες ψυχικής υγείας των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ποιοτική φροντίδα και υποστήριξη ψυχικής υγείας με τρόπους που βρίσκουν προσιτούς, αποδεκτούς και οικονομικά προσιτούς».
Η έκθεση συνοψίζει τους διάφορους παράγοντες κινδύνου και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ομάδες προσφύγων και μεταναστών και περιγράφει πέντε βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας:
- Κοινοτική υποστήριξη: Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ένταξη σε μια κοινότητα με κοινό υπόβαθρο και η φοίτηση στο σχολείο συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά ψυχικών διαταραχών.
- Βασικές ανάγκες και ασφάλεια. Για παράδειγμα, ένα ανασφαλές νομικό καθεστώς μπορεί να συμβάλει στην κακή ψυχική υγεία.
- Στίγμα: Οι εμπειρίες ρατσισμού και διακρίσεων συνδέονται σταθερά με δυσμενή αποτελέσματα στην ψυχική υγεία.
- Αντιξοότητες και τραύματα. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη κράτηση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και PTSD.
- Πρόσβαση σε υπηρεσίες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία, επειδή δεν γνωρίζουν τις δωρεάν διαθέσιμες υπηρεσίες ή δεν δέχονται υγειονομική περίθαλψη λόγω γλωσσικών εμποδίων και ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο.
«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν πολλούς μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες και προκλήσεις. Η παρούσα έκθεση καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ισχυρές πολιτικές και νομοθεσία, ριζωμένες σε ισχυρότερα συστήματα υγείας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ψυχικής υγείας των προσφύγων και των μεταναστών», δήλωσε η Dévora Kestel, Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών του ΠΟΥ.
Απαιτείται επείγουσα δράση
Με βάση τα ευρήματα της ανασκόπησης, η παρούσα έκθεση του ΠΟΥ προτείνει μια σειρά δράσεων προς εξέταση από τις κυβερνήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους διαχειριστές προγραμμάτων στα Υπουργεία Υγείας και σε άλλα υπουργεία, που αφορούν και τους πέντε θεματικούς τομείς που περιγράφονται:
- Προώθηση της συμμετοχής των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία και μείωση των διακρίσεων μέσω της υιοθέτησης πολιτικών ψυχικής υγείας με ευαισθησία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
- Αντιμετώπιση των μη ιατρικών παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία στις μεταναστευτικές πολιτικές και προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες, όπως η τροφή, η στέγαση, η ασφάλεια και η εκπαίδευση ή η απασχόληση. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, τη χρήση άλλων χώρων εκτός από τα κέντρα κράτησης για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών.
- Εκπαιδεύστε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για την αξιολόγηση και τη θεραπεία των καταστάσεων ψυχικής υγείας μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών και ενισχύστε την ικανότητα άλλων σχετικών επαγγελματιών (π.χ. αξιωματικοί μετανάστευσης, κοινωνικοί λειτουργοί ή εκπαιδευτικοί) να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζουν όσους πάσχουν από καταστάσεις ψυχικής υγείας.
- Προσφέρετε επιλογές σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για παράδειγμα, τον τόπο, τον πάροχο υπηρεσιών, τη διαδρομή παραπομπής και τη θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να καταστεί δυνατή και αποδεκτή η πρόσβαση στη φροντίδα.
- Διασφαλίστε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων και των μεταναστών ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς με εθνικές και διεθνείς πολιτικές και μέτρα ποινικής δικαιοσύνης που προστατεύουν τους πληθυσμούς αυτούς από τις διακρίσεις και τη βία.
- Ενίσχυση της ικανότητας της κοινότητας για φροντίδα ψυχικής υγείας και της πρόσβασης σε αυτήν με την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες, τη συνεργασία με ομάδες μεταναστών και την προσφορά κοινοτικών μονοπατιών παραπομπής. Για παράδειγμα, ο προσανατολισμός σε κρίσιμες υπηρεσίες και δικαιώματα κατά την άφιξη στη χώρα προορισμού θα έχει καθοριστική σημασία.
Το παρόν GEHM, το οποίο αναπτύχθηκε από το Τμήμα Υγείας και Μετανάστευσης του ΠΟΥ σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών, προσδιορίζει επίσης κρίσιμα κενά που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μελλοντικές έρευνες.