Πρακτικά, η χώρα μας μπορεί εφόσον το θελήσει να κάνει δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ατόμων που έκαναν την τρίτη δόση και όχι μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου. Επίσης, αν ισχύσει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι πολίτες που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση θα θεωρούνται στην ουσία...ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει 7 μήνες για όσους δεν προχωρούν στην τρίτη δόση.
Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες πληροφορίες που να επιβεβαίωνουν πάντως ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί προς τη...δική της κατεύθυνση και να ρυθμίσει διαφορετικά την ισχύ τον πιστοποιητικών ώστε να έχουν ισχύ που θα λήγει πριν το εννιάμηνο, ωστόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι ήθελε να ζητήσει μέσω προσωπικής του επιστολής προς την Κομισιόν να γίνει η τρίτη δόση υποχρεωτική και να μην μπορεί να βγάλει κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού αν δεν ολοκληρώσει την αναμνηστική αυτή δόση.
'Όπως είχε πει από το διάγγελμά του: «Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα στη χώρα μας, υποχρεωτική είναι η τρίτη δόση μόνο για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι εφόσον λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στο 7μηνο θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι αν δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση.
Τα πιθανά μέτρα για όσους εμβολιασμένους θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι
Όσοι δεν προχωρήσουν στην τρίτη δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμών και μέτρα και συγκεκριμένα θα πρέπει να δείχνουν διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test για να μπουν:
- στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,
- στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
- στα κομμωτήρια,
- στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
- στην εκπαίδευση
- στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών
- στους χώρους λατρείας
Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τι θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου με βάση την απόφαση της Κομισιόν
Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι κανόνες σχετικά με την περίοδο αποδοχής των πιστοποιητικών εμβολιασμού ισχύουν για σκοπούς ταξιδιού. Κατά τη θέσπιση διαφορετικών κανόνων για τη χρήση των πιστοποιητικών σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να ευθυγραμμίσουν τους εθνικούς με αυτούς τους νέους κανόνες, ώστε να προσφέρουν ασφάλεια στους ταξιδιώτες και να μειώσουν τις διαταραχές.
Επιπλέον, η Επιτροπή προσάρμοσε επίσης τους κανόνες για την κωδικοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που αποδεικνύουν την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς μπορούν πάντα να διακρίνονται από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από αναμνηστική δόση.
Πότε ερφαρμόζονται στην πράξη οι νέοι κανόνες
Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από τη 1 Φεβρουαρίου. Ο κανόνας μπορεί να μπλοκαριστεί από μία πλειοψηφιά των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχει επαρκή στήριξη.
Με το που αρχίσει η ισχύ του νέου κανόνα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα είναι αναγκασμένα να επιτρέπουν σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό τους. Ας σημειωθεί ότι ως πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις των εμβολίων mRNA ή του AstraZeneca ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ωστόσο, οι χώρες δικαιούνται να ζητήσουν αρνητικά διαγνωστικά τεστ, όπως το κάνει τώρα η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα για ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα. Οι νέοι κανόνες ισχύουν μόνο για τα διεθνή ταξίδια. Οι κυβερνήσεις μπορούν να έχουν διαφορετικούς κανόνες για τα ταξίδια και τις δραστηριότητες στο εσωτερικό.
Μετά την αναμνηστική δόση, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξεως
Μετά τη λήψη αναμνηστικής δόσης, η ισχύ για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα επεκταθεί χωρίς κάποιο χρονικό όριο. Μέχρι στιγμής, στην ΕΕ έχουν εκδοθεί 807 εκατομμύρια πιστοποιητικά. Μέχρι σήμερα 60 χώρες σε πέντε ηπείρους έχουν ενταχθεί στο σύστημα.
Αυτή η περίοδος 9μηνη ισχύος λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τις οποίες συνιστώνται αναμνηστικές δόσεις το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού. Το Πιστοποιητικό θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο χάριτος επιπλέον τριών μηνών πέραν αυτών των έξι μηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.