Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι χρειάζεται παρακολούθηση αλλά ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. «Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο» δήλωσε στον Real fm.
Yπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα ύποπτα περιστατικά πρόκειται για 3 παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν σε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις. Τα παιδιά βρίσκονται πλέον σε άριστη κατάσταση, ενώ δεν παρουσίασαν και κάποια επιπλοκή.
Ωστόσο, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο ΕΟΔΥ και οι λοιποί αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς παραμένουν σε ετοιμότητα εφιστώντας την προσοχή των γονέων και των παιδιάτρων για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων.
«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, να μην ανησυχεί ο πληθυσμός»
«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ εαυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις. Ο ΕΟΔΥ ανά 15 μέρες περίπου εξετάζοντας θα βγάζει τι περιστατικά υπήρξαν. Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε ο Πλεύρης.
Για να συμπληρώσει: «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία».
Τέλος, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έξαρση και ότι η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα: «Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός».
«Θολά» τα κριτήρια του ΠΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι για την ώρα ο ΠΟΥ δεν έχει ξεκαθαρίσει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βαριάς ηπατίτιδας που οδήγησε τα παιδιά σε μεταμόσχευση.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του ΠΟΥ τουλάχιστον 348 περιπτώσεις παιδιών πληρούν τα κριτήρια για πιθανό κρούσμα, με 26 εξ αυτών να υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος (ποσοστό 7,4%).
Ακόμη 70 περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα 163 περιστατικά, 11 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου τα περιστατικά είναι περί τα 105 (στοιχεία έως τις 10 Μαΐου).
Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά.
Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.
Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, τα πιο συχνά συμπτώματα που παρουσιάζονται και πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι τα εξής:
1. Ίκτερος
2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
3. Κνησμός στο σώμα
4. Πυρετός
5. Ναυτία
6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα