Χθες 12/5, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ανακοινώσεις, όπου γνωστοποίησε τα τρία περιστατικά, εκ των οποίων τα δύο χρειάστηκε να νοσηλευτούν. O ΕΟΔΥ επισημαίνει, ωστόσο ότι τα παιδιά βρίσκονται πλέον σε άριστη κατάσταση, ενώ δεν παρουσίασαν και κάποια επιπλοκή.
Ωστόσο, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο ΕΟΔΥ και οι λοιποί αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς παραμένουν σε ετοιμότητα εφιστώντας την προσοχή των γονέων και των παιδιάτρων για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων.
Από την πλευρά του μιλώντας στο Mega, o παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, σημείωσε:
«Τρία πιθανά κρούσματα ανέφερε ο ΕΟΔΥ, για την οξεία ηπατίτιδα, και μπαίνουν στην παγκόσμια δεξαμενή επικίνδυνων κρουσμάτων, καθώς δεν πρόκειται για την κοινή ηπατίτιδα. Η οξεία ηπατίτιδα, πιθανότατα δημιουργεί και κλινική εικόνα, δεν είναι ασυμπτωματική».
Τα δύο από τα τρία παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πόνο στην κοιλιακή χώρα και εμέτους) και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).
Χρειάστηκαν νοσηλεία λίγων ημερών στο νοσοκομείο Παίδων, από το οποίο τελικά πήραν γρήγορα εξιτήριο.
Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες (>500 IU/ml) σε τυχαίο προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το νήπιο δεν εισήχθη σε νοσοκομείο, αλλά ολοκλήρωσε την αποθεραπεία στο σπίτι του.
«Όλα τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση» επισημαίνει στην ανακοίνωση της Πέμπτης, ο ΕΟΔΥ.
Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις των παιδιών
Και στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, η περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση που έγινε δεν έδειξε την ύπαρξη ιού, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία για την πρόκληση της ηπατίτιδας. Πολύ περισσότερο «οξείας».
«Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2», τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
«Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο ιό που δεν κατατάσσεται στους ιούς της ηπατίτιδας και προσβάλλει ωστόσο το συκώτι», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και προσθέτει πως μπορεί οι εξετάσεις να ήταν αρνητικές, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως δεν οφείλονται τα συμπτώματα σε κάποιον από τους άλλους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα.
Αυτοί είναι συνήθως, οι ιοί της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (Epstein-Barr, EBV), του μεγαλοκυτταροϊού (cytomegalovirus, CMV), αδενοϊών κλπ.
«Δεν ανιχνεύτηκε ούτε ο αδενοϊός, ούτε Covid-19, ούτε κανένας ιός. Ήταν αρνητικές οι εξετάσεις, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Γιατί μπορεί να είναι αυτά τα περιστατικά Epstein-Barr και τα αντισώματα να μην είχαν ακόμα δημιουργηθεί και να μην ανιχνεύθηκαν. Πολλοί “αθώοι” ιοί προσβάλλουν το συκώτι, αλλά περιγράφονται σαν διαφορετικές οντότητες, όχι σαν ηπατίτιδες. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν λέγαμε «έχει ηπατίτιδα» λέγαμε «έχει λοιμώδη μονοπυρήνωση», ή έχει «μεγαλοκυτταρικά έγκλειστα». Και ας ανέβαζαν τρανσαμινάσες, 500, 600, 700… Περιμέναμε να κάνει τον κύκλο του και να φύγει», λέει ο ειδικός.
«Θολά» τα κριτήρια του ΠΟΥ
Για την ώρα ο ΠΟΥ δεν έχει ξεκαθαρίσει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βαριάς ηπατίτιδας που οδήγησε τα παιδιά σε μεταμόσχευση.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του ΠΟΥ τουλάχιστον 348 περιπτώσεις παιδιών πληρούν τα κριτήρια για πιθανό κρούσμα, με 26 εξ αυτών να υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος (ποσοστό 7,4%).
Ακόμη 70 περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα 163 περιστατικά, 11 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου τα περιστατικά είναι περί τα 105 (στοιχεία έως τις 10 Μαΐου).
Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά.
Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.
Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, τα πιο συχνά συμπτώματα που παρουσιάζονται και πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι τα εξής:
1. Ίκτερος
2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
3. Κνησμός στο σώμα
4. Πυρετός
5. Ναυτία
6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα