Περιγράφοντας τους λόγους και τους παράγοντες που εμποδίζουν κάποιους α να εμβολιαστούν, η Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ανέφερε ότι ανήκουν σε τρεις βασικές κατηγορίες που μπορούν γενικά να περιγράφουν ότι πηγάζουν από τον εφησυχασμό, εμπιστοσύνη (ή την έλλειψη αυτής) και την ευκολία (ή τις δυσκολίες) πρόσβασης.
Μπορεί δηλαδή να αφορούν λόγους όπως την υποεκτίμηση του κίνδυνου μόλυνσης, ή την έλλειψη εμπιστοσύνη σε θεσμούς που συστήνουν τον εμβολιασμό, ή ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως η ανάγκη χορήγησης άδειας από τη δουλειά ή μετακίνησης σε μια μακρινή απόσταση για τον εμβολιασμό ως ανασταλτικοί παράγοντες.
Στο πλαίσιο μελετών που διεξάγονται για την πρόθεση εμβολιασμού (οι οποίες ξεκίνησαν πριν από την έναρξη του εμβολιασμού στην χώρα μας και συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έκτοτε) είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό όσων δεν προτίθενται να εμβολιαστούν παραμένει σταθερό (περίπου 9% των ενηλίκων) αν και καθώς περνούσε ο καιρός μειώνονταν όσοι ήταν σχετικά αναποφάσιστοι και αυξανόταν το ποσοστό όσων ήθελαν να εμβολιαστούν.
Η ηλικία ήταν αρχικά ο βασικός παράγοντας που επηρέαζε την πρόθεση εμβολιασμού, με τα νεαρότερα άτομα να καταγραφούν μικρότερα ποσοστά. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε πως τα άτομα που είχαν υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο κατέγραψαν ταχύτερα αύξηση της πρόθεσης να εμβολιαστούν.
Γενικά όμως διαπιστώνεται μία διαχρονική αύξηση της πρόθεσης εμβολιασμού σε όλες τις επιμέρους ομάδες, αν και περισσότερο σε άτομα με υψηλό τον εκπαιδευτικό επίπεδο.
Πιο διστακτικές να εμβολιαστούν εμφανίζονταν οι γυναίκες τον Απρίλιο του 2021, περίοδος καθόλου τυχαία σύμφωνα με την κυρία Σύψα, αφού ήταν το διάστημα που ανακοινώνονταν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου σε γυναίκες. Ωστόσο πλέον έχουν παρόμοια πρόθεση με τους άντρες.
Στο 66% ανέρχεται το ποσοστό των των γονιών, με παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, που δηλώνουν αποφασισμένοι να τα εμβολιάσουν, υποδηλώνοντας ίσως ένα ακόμη χαμηλότερο το ποσοστό γονέων που θα είναι διατεθειμένοι να εμβολιάσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Στην έρευνα που διεξήχθη την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου 2021, αποφασισμένοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους δήλωναν οι μισοί γονείς, ενώ έναν ποσοστό της τάξης του 16% δηλώνει μάλλον θετικό. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 15-17 ετών, μόνο το 70% των γονιών δείχνει θετικό για εμβολιασμό.