Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2021, σε σχέση με το 2020, μόνο για την Κεντρική Υπηρεσία ανέφερε ότι προβλέπεται αύξηση κατά 397,6 εκατ. ευρώ, ενώ για τα Νοσοκομεία προβλέπεται αύξηση πιστώσεων κατά 172 εκατ. ευρώ.
«Σε κάθε περίπτωση, επιπλέον πιστώσεις, απαραίτητες για τη διαχείριση του κορονοϊού θα δοθούν, όπως άλλωστε δόθηκαν και το 2020. Πιστώσεις που μεταξύ άλλων θα καλύψουν και το κόστος των εμβολίων για τον κορονοϊό, τα οποία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Και θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς μόλις θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Επισημαίνω ότι, το 2020 στο σύστημα Υγείας διατέθηκαν όλοι οι απαραίτητοι πόροι, ανθρώπινοι, υλικοί, οικονομικοί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία».
Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται
Ο κ. Κοντοζαμάνης αρχικά στάθηκε στην ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας «ο οποίος έχει ως στόχο να βοηθήσει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να παρέχουν ασφαλείς, αποτελεσματικές, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του και να συμβάλλει στη συνεχή βελτίωσή τους».
Παράλληλα, προανείγγειλε τις νέες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση.
- Η ενίσχυση και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Η δημιουργία Μετανοσοκομειακών δομών για τη συνέχιση της νοσηλείας μετά το οξύ στάδιο της νόσου, την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας.
- Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων μονάδων υγείας, όπως για παράδειγμα τα ογκολογικά κέντρα, και η ουσιαστική λειτουργική διασύνδεση με τα διάφορα υποσυστήματα υγείας.
- Η οργάνωση και ο συντονισμός της παροχής φροντίδας μετά την έξοδο του ασθενούς από το Νοσοκομείο, δηλαδή τα ολοκληρωμένα δίκτυα παροχής φροντίδας.
- Η επέκταση και βέλτιστη αξιοποίηση της κατ' οίκον φροντίδας και της τηλε-ιατρικής.
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας.
Ο Υφυπουργός Υγείας προανήγγειλε επίσης την ανάπτυξη μέσα στο 2021 των Δορυφορικών Λογαριασμών Υγείας που θα αναλύουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο, συνδυαστικά με τις δαπάνες υγείας.
«Θα ξεκινήσουμε με τις τρεις κυριότερες νοσολογικές κατηγορίες, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τα Νεοπλάσματα και τις Ενδοκρινολογικές/Μεταβολικές Διαταραχές. Η ανάπτυξη των Λογαριασμών Υγείας θα συμβάλλει στην απόκτηση μεγαλύτερης και αξιόπιστης πληροφόρησης αναφορικά με την κατανομή των δαπανών για την υγεία κατά φορέα πληρωμής και κατά είδος παραγόμενης υπηρεσίας, καθώς και την οικονομική αποδοτικότητα αυτής της δαπάνης σε σχέση με τα παραγόμενα αποτελέσματα υγείας. Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τη θετική επίδραση στον τομέα της Υγείας που θα έχει η χρηματοδότηση δράσεων και έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ποσό που ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ και αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, στις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη δημιουργία ενός δικτύου ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
«Θετικός» ο απολογισμός για το 2020
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε «θετικό» τον απολογισμό για τη διακυβέρνηση του ΕΣΥ μέσα στο 2020 και «ειδικότερα την οικονομική διαχείρισή του».
Ενίσχυση του ανθρώπινου υγειονομικού δυναμικού:
- Περισσότερες από 7000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
- Ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2021.
- Δημοσίευση 3 προκηρύξεων συνολικά 1423 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού και 1 προκήρυξης 1209 μόνιμων θέσεων λοιπού προσωπικού.
- Σύσταση 2.250 θέσεων ειδικευομένων Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/ Κοινοτικής Νοσηλευτικής.
- Σύσταση 500 θέσεων ιατρών στις ΜΕΘ και 1000 θέσεων νοσηλευτικής.
- Επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, δωρεάν διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό, υπερδιπλασιασμός των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, εξασφάλιση της πρόσβασης στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσω τη κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας.