Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την Τρίτη 12 Οκτώβρη τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα πολυιατρεία αλλά και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί, οι οποίοι διαμαρτύρονται μέσω των εκπροσώπων τους (Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) στον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για το ύψος των ποσών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ ως clawback.
Τι είναι clawback
Υπενθυμίζεται ότι το clawback είναι η υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από όλους τους ιδιώτες παρόχους της υγείας στον Οργανισμό λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
Πάγιο αίτημα των παρόχων που εκτελούν τις συνταγές για εξετάσεις είναι να τεθούν όρια («κόφτες») στη συνταγογράφηση ώστε να μην γίνεται αυτή η υπέρβαση.
«Συνολικά, η περικοπή των αμοιβών μας ΣΗΜΕΡΑ αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για claw back των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του claw back του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να επιβιώσει κάποιος με αυτές τις αμοιβές. Δεν μπορεί να έχεις συμφωνήσει να πληρώνεσαι 100 ευρώ και στο τέλος να σου δίνουν τα 30» αναφέρουν μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι πρόκειται για υφαρπαγή.
Τι διεκδικούν
«Ζητάμε άμεσα την χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τουλάχιστον κατά 30 εκατ. για το 2020 και μεγαλύτερη για το 2021, για να μειωθεί σε ανεκτά επίπεδα το claw back και την άμεση νομοθετική κατάργηση της υφαρπαγής των πληρωμών μας από το επόμενο έτος.
Προαναγγέλουμε προειδοποιητική απεργία όλων των εργαστηριακών και κλινικο-εργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων για τις 12 Οκτωβρίου 2021 με ένα και μοναδικό αίτημα :
Επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νομοθετική κατάργηση του claw back αν δεν θέλουμε την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και φυγή όλων των νέων ιατρών εκτός Ελλάδος. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να δώσει λύσεις και να έρθει σε διαβούλευση με το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ για την κατάργηση του claw back».
Πλεύρης: «Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι θέμα τιμών, αλλά είναι θέμα κατανάλωσης»
Για τον νέο Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, ο οποίος δεν διστάζει να μιλήσει για θηριώδη clawback που πρέπει να εξαφανιστούν, πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές. Έχει, άλλωστε, ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές πως η αύξηση της δαπάνης δεν αποτελεί επιλογή, τουλάχιστον προς το παρόν. «Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι θέμα τιμών, αλλά είναι θέμα κατανάλωσης», σημείωσε ο κ. Πλεύρης στη συνέντευξη του στον Over FM.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, δηλαδή το clawback που θα καταβάλουν οι εταιρείες, αγγίζει το ύψος της δημόσιας δαπάνης. Δηλαδή, η συνολική δαπάνη στην πράξη σχεδόν διπλασιάζεται λόγω του υπέρογκου clawback! Περισσότερα ΕΔΩ.
Η ανακοίνωσή τους
Το claw back το οποίο σημαίνει υφαρπαγή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και μάλιστα είχε αναδρομική ισχύ από 01/01/2013. Εφαρμόστηκε ως ένα έκτακτο μέτρο συγκράτησης των δαπανών των παροχών υγείας ενόψει της οικονομικής κρίσης την οποία βίωνε η χώρα και κατ’ εφαρμογή των οδηγιών της τρόικα. Το claw back με συνεχείς παρατάσεις νόμων που βγήκαν, θα εφαρμόζεται μέχρι και το 2024.
Έχουν περάσει 9 χρόνια από την αρχική εφαρμογή του claw back στα οποία οι πάροχοι υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν βάλει πλάτη για να έχει ο Έλληνας πολίτης ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχεδόν μηδενικό κόστος.
Η εκάστοτε κυβέρνηση που πέρασε από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει προσπαθήσει να επιλύσει επί της ουσίας το πρόβλημα. Όλοι βολεύτηκαν σε μία κατάσταση στην οποία οι ιδιωτικές μονάδες υγείας πληρώνουν το μάρμαρο για τις εξετάσεις των Ελλήνων πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις.
Με την εφαρμογή του claw back και του rebate, συνολικά πάνω από το 50% των εξετάσεων ετησίως που διενεργούνται σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν πληρώνονται σε αυτές, ενώ είναι υποχρεωμένες να τις εκτελούν. Είναι σαν να αναγκάζεις ένα εργαζόμενο να δουλεύει για 8 ώρες και ο εργοδότης να τον πληρώνει για 3.Η σύμβαση που έχουμε αποδεχθεί και υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ δεν περιγράφει τέτοιους όρους.
Για να γίνει αντιληπτό, σκεφτείτε ότι η γενική αίματος, παρότι το κρατικό τιμολόγιο το οποίο έχει οριστεί από το 1991 έχει δώσει τιμή σε αυτήν την εξέταση στα 2,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση του rebate και του claw back, τελικά η τιμή με την οποία πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι περίπου στο 1 ευρώ!!!
Αντίστοιχα η τιμή της αξονικής τομογραφίας βάση κρατικού τιμολογίου έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ αλλά ο ΕΟΠΥΥ καταλήγει να αποζημιώνει τα διαγνωστικά εργαστήρια με την τιμή των 30 ευρώ περίπου, δηλαδή 60% κάτω της αρχικής τιμής.
Πάντα μιλάμε για τιμές του 1991, ενώ αντίστοιχα τα λειτουργικά κόστη ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet, αναλώσιμα κτλ έχουν εκτοξευθεί την τελευταία 30ετία.
Με τον κορονοϊό δε, έχουν αυξηθεί τα μέτρα προστασίας για την προστασία και των ασθενών και των εργαζόμενων στα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και στα ιατρεία (μάσκες γάντια ποδοναρια κλπ) και αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί πουθενά!!!
Αντίστοιχα η τιμή της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία βάσει κρατικού τιμολογίου έχει 236,95 ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebate και claw back, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει περίπου 50 ευρώ ανά εξέταση. Διανοείστε γιατί απόκλιση μιλάμε;
Ένας υπέρηχος θυρεοειδούς έχει τιμή 8,28 ευρώ, αλλά μετά την αφαίρεση των rebate και claw back ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περίπου 5,5 ευρώ.
Αντίστοιχα για το holter ρυθμού, με ορισμένη τιμή τα 12,38 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τελικά 4 ευρώ. Ουσιαστικά αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε για την αγορά των μπαταριών που απαιτούνται.
Επί της ουσίας λοιπόν διαφαίνεται ότι από το 2013 έως και σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αποζημίωση των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς, αλλά όλες οι κυβερνήσεις κρύφτηκαν πίσω από ένα μέτρο που εφαρμόστηκε σε καιρό οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται όσο και σήμερα.
Συνολικά, η περικοπή των αμοιβών μας ΣΗΜΕΡΑ αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για claw back των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του claw back του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος.
Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να επιβιώσει κάποιος με αυτές τις αμοιβές. Δεν μπορεί να έχεις συμφωνήσει να πληρώνεσαι 100 ευρώ και στο τέλος να σου δίνουν τα 30.
Αναρωτιόμαστε εάν μέσα στο 2022 θα πληρωνόμαστε για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ή αν τελικά θα πρέπει να πληρώνουμε κιόλας για τις οφειλές που μας έχει φορτώσει ο ΕΟΠΠΥ.
Ένα χαρακτηριστικό διαχρονικά είναι να προστίθενται νέες εξετάσεις για αποζημίωση με σκοπό την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των νέων πρακτικών, χωρίς παράλληλα να προστίθενται χρήματα στους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Την τελευταία δεκαετία έφυγαν στο εξωτερικό 20.000 γιατροί. Με αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα υπολογίζεται ότι θα φύγουν άλλοι 40.000 γιατροί, οι οποίοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, έχει πληρώσει το κράτος για τη μόρφωσή τους και θα γίνουν εργατικό δυναμικό σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σπουδάζουν εδώ και καρπώνονται άλλοι αυτό το επιστημονικό δυναμικό.
Ζητήσαμε επανειλημμένως συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη για να του ζητήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως εξάλλου έχει ζητήσει ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, στοιχειοθετημένα, λόγω μεταφοράς ασθενών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπου οι ασθενείς λόγω COVID δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία.
Το ποσό αυτό μόνο για το 2020 έχει υπολογιστεί στα 30 εκατ. ευρώ και τα οποία απαιτούμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς ο κ. Σκυλακάκης έχει αρνηθεί να μας συναντήσει.
Γνωρίζουμε επίσης ότι προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η παρούσα ζητούν χρηματοδότηση για την Π.Φ.Υ.
Ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών δεν αντιλαμβάνεται ότι εάν δεν δώσει τη χρηματοδότηση που ζητείται θα είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας;
Κλείνουμε τα εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τα ιατρεία μας γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς!!!
Ζητάμε άμεσα την χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τουλάχιστον κατά 30 εκατ. για το 2020 και μεγαλύτερη για το 2021, για να μειωθεί σε ανεκτά επίπεδα το claw back και την άμεση νομοθετική κατάργηση της υφαρπαγής των πληρωμών μας από το επόμενο έτος.
Προαναγγέλουμε προειδοποιητική απεργία όλων των εργαστηριακών και κλινικο-εργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων για τις 12 Οκτωβρίου 2021 με ένα και μοναδικό αίτημα :
Επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νομοθετική κατάργηση του claw back αν δεν θέλουμε την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και φυγή όλων των νέων ιατρών εκτός Ελλάδος. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να δώσει λύσεις και να έρθει σε διαβούλευση με το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ για την κατάργηση του claw back.