Μετά τη θεσμοθέτηση του Αρχείου Νεοπλασιών, το επόμενο βήμα στη στρατηγική της χώρας μας για την αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου περνά από την ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Παρότι έχει εξαγγελθεί στο παρελθόν, ένα εθνικό σχέδιο δράσης παραμένει ευσεβής πόθος. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές δράσεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα το Europe’s Beating Cancer Plan, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, φαίνεται να το φέρνουν ένα εθνικό σχέδιο πιο κοντά.
«Ελπίζω ότι στη θητεία μου θα γίνει πραγματικότητα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο», ανέφερε ο Υπ. Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist «Greece’s determination to fight cancer», για να προσθέσει πως «πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Το χρειάζεται η χώρα, οι ασθενείς και οι οικογένειες τους».
Ολιστικό Σχέδιο Δράσης
«Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο για να είναι πραγματικό πρέπει να είναι ολιστικό», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας πως δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο θέματα του Υπουργείου Υγείας, αλλά συνολικά την κυβερνητική πολιτική γύρω από τον καρκίνο, την αντιμετώπιση του ζητήματος από το κράτος σε όλα τα επίπεδα.
Περιέγραψε τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα εθνικό σχέδιο δράσης:
«Η πρόσβαση πρέπει να είναι ισότιμη και αληθινή. Για αυτό πρέπει να εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα, να ενεργοποιηθούν τα ογκολογικά συμβούλια, δεν πρέπει να επιτρέπουμε η αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία οι ασθενείς δεν χρειάζονται αλλά χρεώνουν παρά πολλά εκατομμύριο στο σύστημα, πρέπει να ενισχύσουμε τους βιοδείκτες, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι ο ασθενής που λαμβάνει ένα φάρμακο πραγματικά το χρειάζεται , σε αυτόν λειτουργεί και δεν χορηγείται χωρίς λόγο».
Νοσοκομεία και Μητρώο Νεοπλασιών: Αντισταθμίσματα για γιατρούς
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, το Μητρώο Νεοπλασίων πέρασε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το έργο σύνδεσης 12 νοσοκομείων με το Μητρώο, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα την υποβολή των σχετικών στοιχείων οι θεράποντες ιατροί.
Η υποβολή των στοιχείων στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική, με το πρώτο διάστημα να χαρακτηρίζεται αναγνωριστικό.
Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που μπορεί να συνοδέψουν την εφαρμογή του μητρώου, ειδικά στην αρχή και έως ότου οι γιατροί εξοικειωθούν με τη διαδικασία, το Υπ. Υγείας φέρεται διατεθειμένο να θεσπίσει αντισταθμίσματα, ενός είδους παροχές για τους γιατρούς, που ήδη διαχειρίζονται βαρύ φορτίο εργασίας.
Πληροφορίες του News4Health αναφέρουν πως εξετάζεται η θέσπιση αμοιβής που θα συνδέεται με την εργασία αυτή ή την χορήγηση ημερών άδειας ως αντιστάθμισμα ή να αποφασίσει την πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού, που θα αναλάβει μέρος των υπόλοιπων εργασιών που επιβαρύνουν το ιατρικό προσωπικό. Δεν αποκλείεται, δε, να προβλέπεται και ένας συνδυασμός των παραπάνω.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα στάδια εξέτασης για τους πολίτες
Στο πεδίο της πρόληψης σημαντικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπ. Δοξιάδης», το οποίο έως το τέλος του 2025 έχει σκοπό να εξετάσει προληπτικά όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες της χώρας, για όλες τις μορφές καρκίνου.
Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο μάλιστα επεκτείνεται ηλικιακά, για γυναίκες από 45 έως 74 ετών, όπως προβλέπει διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας.
Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο περιθώριο του συνέδριου, αυτό τον μήνα ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η διαδικασία προβλέπει την αποστολή sms, εξέταση από γιατρό, κολποσκόπηση ακόμη και βιοψία
Έως τον Ιούνιο θα είναι πραγματικότητα και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, με τρία στάδια: self test, κολονοσκόπηση και επεμβατική κολονοσκόπηση, διευκρίνισε η κα Αγαπηδάκη.
«Το self test, που θα αφορά όλους τους πολίτες 50 έως 70, ένα ειδικό τεστ που χορηγείται σε πολλές χώρες και ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που μας επιτρέπει , μαζί με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, να γνωρίζουμε ποιοι πολίτες πρέπει να παραπεμφθούν για κολονοσκόπηση», εξήγησε και πρόσθεσε πως στη συνέχεια, βάσει της εκτίμησης του γιατρού, «θα γνωρίζουμε ποιοι πολίτες πρέπει να κάνουν επεμβατική κολονοσκόπηση, ένα χειρουργείο για να αντιμετωπιστούν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στη διαγνωστική εξέταση».
Και για αυτό το πρόγραμμα θα αποσταλούν σχετικά SMS.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει άμεσα και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του δέρματος. Θα αφορά ανθρώπους που απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες, όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι είναι άνθρωποι που συνήθως δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (κατάλληλος ρουχισμός, αντηλιακό, καπέλο).
«Αθροιστικά, μέσα στα χρόνια, η παραπάνω πρακτική καταλήγει σε καρκίνους του δέρματος, με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία τους, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με απλά προληπτικά μέτρα», σημείωσε.