Η μάχη κατά του καρκίνου βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο (ECO) και Προέδρος της European Cancer Community Foundation.
Μιλώντας στο News4Health για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε εθνικό για την αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου, ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στο Μανιφέστο της ECO, που συνυπογράφει και Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
«Βρισκόμαστε χρονικά περίπου στο μέσο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για τον Καρκίνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι προσπάθειες να μην ατονίσουν», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους υπενθυμίζοντας και την σημαντική παράμετρο των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.
«Στοχεύουμε λοιπόν να ενημερώσουμε τις εθνικές κυβερνήσεις για την αναγκαιότητα συνέχισης και εντατικοποίησης των προσπαθειών τους έτσι ώστε σε εθνικό επίπεδο αυτά που αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό να τίθενται σε εφαρμογή».
«Είναι άλλωστε στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εθνικό σχέδιο καρκίνου χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό. Το ένα επικοινωνεί με το άλλο. Αλλά και αντιστρόφως, οι χώρες αναγνωρίζουν εθνικές προτεραιότητες και προσαρμόζουν τα δικά τους σχέδια με βάση τα ευρωπαϊκά», πρόσθεσε.
Κατά τον καθηγητή, η φιλοσοφία του μανιφέστου «Time to accelerate for cancer» έχει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο στον κατάλληλο χρόνο, με απώτερο στόχο την επιτυχή εφαρμογή τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του εκάστοτε εθνικού σχεδίου δράσης.
Δυναμικά σχέδια δράσης για τον καρκίνο
Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε, όμως, πως τα σχέδια δράσεις θα πρέπει να είναι δυναμικά.
«Οι ανάγκες ολιστικής διαχείρισης της κακοήθειας αλλάζουν με το χρόνο. Ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε πριν από δέκα χρόνια σήμερα δεν μπορεί να έχει εφαρμογή, γιατί αυτές οι ανάγκες και οι ανισότητες στην πρόσβαση σε όλη τη διαδρομή του καρκίνου αλλάζουν και πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή στρατηγικών για τη διαχείριση του καρκίνου, ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε πως υπάρχουν χώρες που είναι πρωταθλήτριες στη διαχείριση της κακοήθειας, υπάρχουν χώρες περίπου στη μέση, που είναι και οι περισσότερες, και υπάρχουν και χώρες που είναι αργές στην εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης της κακοήθειας.
«Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα θετικά βήματα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν τον εμβολιασμό κατά του HPV, σε κορίτσια και αγόρια και άρα είναι πιο κοντά στους στόχους της ΕΕ και του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν πραγματοποιούν τέτοια εμβολιαστικά προγράμματα», είπε.
Χρηματοδότηση και πολιτική βούληση
«Θα πρέπει να διοχετευτούν τα απαραίτητα κονδύλια, από τους απαραίτητους πόρους ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα» υπογράμμισε ο κ. Χαραλάμπους, ερωτηθείς αν είναι ζήτημα πόρων και χρηματοδότησης για την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών από το επίπεδο του προσυμπτωματικού ελέγχου και της διάγνωσης έως τη θεραπεία και την πορεία των επιβιώσαντων από τον καρκίνο.
«Τα κράτη-μέλη, στη διαχείριση της κακοήθειας τουλάχιστον, δεν είναι μόνα τους. Υπάρχουν διαθέσιμα δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία τα κράτη μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση, μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το σχέδιο ανάκαμψης», τόνισε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, ώστε η διαχείριση της κακοήθειας να καταστεί προτεραιότητα. Ακόμη και χρήματα να έχεις, αν δεν είναι προτεραιότητα τα χρήματα θα πάνε αλλού.
Η μάχη κερδίζεται στην πρόληψη
«Αναγνωρίζοντας ερευνητικά ότι η μάχη κατά του καρκίνου κερδίζεται στην πρόληψη, είναι σε κάποιες περιπτώσεις απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει απαραίτητη εγγραματοσύνη όσων αφορά την κακοήθεια», υπογράμμισε ο κ. Χαραλάμπους και πρόσθεσε:
«Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα άτομα να φοβούνται να προφέρουν τη λέξη καρκίνος ή κακοήθεια. Επομένως, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, ώστε η εγγραματοσύνη των ευρωπαίων πολιτών να αυξηθεί στα επιθυμητά επίπεδα που θα τους επιτρέπει να μπορούν να λαμβάνουν τις ορθές αποφάσεις όταν πρόκειται να εισέλθουν σε ένα πρόγραμμα ανίχνευσης ή θεραπείας κοκ. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, για αυτό η Ε.Ε. θα ανακοινώσει δράση 5 εκατ. ευρώ, υπό το πρόγραμμα EU4Health, που θα στοχεύει στην ενίσχυση της εγγραματοσύνης γύρω από την κακοήθεια».
Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, η δράση θα ζητάει την υποβολή προτάσεων για τους τρόπους αντιμετώπισης της αγραμματοσύνης ή της παραπληροφόρησης, η οποία μάλιστα , μάλιστα, κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την έλλειψη γνώσης στα θέματα αυτά. Θα στοχεύουν μάλιστα τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στους ασθενείς και στους επαγγελματίες υγείας.