Τι αναφέρουν σχετικά με τους εμβολιασμούς, το τείχος ανοσίας και ποιες οι προβλέψεις τους για τα κρούσματα τα οποία χθες ξεπέρασαν τα 3000.
«Δε γίνεται ανοσία αγέλης χωρίς εμβολιασμούς, πρέπει να νοσήσουν 4 εκατομμύρια πολίτες ενώ το 99% των θανάτων από κορονοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό ανέφερε σήμερα ο κ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας,επισημαίνοντας ότι παίζει ρόλο και η μεταδότικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», επισήμανε ότι, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι. «Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κορονοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», ξεκαθάρισε.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό. «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται.
Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος προσθέτοντας ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500.
«Μεγάλη η πιθανότητα να έχουμε πάνω από 5.000 ημερήσια κρούσματα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. «Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 με 20.000 κρούσματα», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας «Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 με 20.000 κρούσματα», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Γώγος: Μεγάλη η πιθανότητα να έχουμε πάνω από 5.000 ημερήσια κρούσματα
Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία έκανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο κ. Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση,. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».
Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.
Η πίεση στα νοσοκομεία
Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο κυρίαρχιος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.
«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπωςείχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.
Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο» το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει παντως να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του news4health τοσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ αναφέρουν ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.
«Θα φτάσουμε τα 15.000 με 20.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου»
«Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα, πολύ σύντομα θα βλέπουμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε βδομάδα και αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στη λεγόμενη εκθετική φάση», δήλωσε πάντως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Φαντάζομαι και πιστεύω ότι στα μέσα προς τέλη Αυγούστου θα είμαστε με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα», είπε ακόμη ο κ. Σύψας, ο οποίος σε σχετική ερώτηση για το πού μπορεί να φθάσει ο αριθμός των κρουσμάτων υποστήριξε: «Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 με 20.000 κρούσματα. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 4ο κύμα της πανδημίας».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Σύψας σχολίασε πως το γεγονός πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως. «Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών», εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.
Ακόμη, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε πως από τη στιγμή που οι νέοι λόγω του καλοκαιριού θα πάνε στα χωριά θα υπάρξει διασπορά του ιού με αποτέλεσμα όπως τόνισε ο κ. Σύψας: «Τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολιάστοι θα μολυνθούν και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση».
«Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό των μαθητών.
Αναφορικά με τον υποχρεωτικο εμβολιασμό εργαζομέων πάντως, ο κ. Βορίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όπως είπε η έννοια της αναστολής είναι μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για ορισμένα επαγγέλματα για υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα που αν δεν πληροί ο εργαζόμενος θα οδηγεί σε απολύσεις σε εργαζομένους δεν τα τηρούν.