Οι επενδύσεις με ισχυρές πολλαπλασιαστικές ιδιότητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που θα αφορά στο 2020. Η ΚΥΑ των Υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας ρυθμίζει τις διαδικασίες συμψηφισμού του clawback στο φάρμακο με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, την οποία αποκάλυψε το News4Health, για το έτος 2019, που είναι και το έτος έναρξης του μέτρου, το συνολικό ποσό των δαπανών το οποίο θα συμψηφιστεί με το clawback θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ και αυτό το ποσό θα κατανεμηθεί ποσοστιαία ισόποσα στις δύο κατηγοριών δαπανών (R&D και επενδυτικά σχέδια). Η προσπάθεια επιδιώκει να συμβάλλει στη μείωση της ανεξέλεγκτης υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).
Έχει γίνει, δε, γνωστό ότι για το 2020 το ποσό του συμψηφισμού θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε από το βήμα συνεδρίου για την Υγεία ο Υπουργός Ανάπτυξης , Αδ. Γεωργιάδης σκοπός είναι αυτά τα χρήματα «να έχουν μία κατεύθυνση προς τις επενδύσεις που είναι εντάσεως εργασίας, έρευνας και τεχνολογίας και που έχουν πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη της χώρας, παρά μια απλή δαπάνη η οποία μπορεί να μην έχει την ίδια οικονομική επίδραση. Θα είναι μια πιο σύνθετη απόφαση και χρειάζεται περισσότερη δουλειά και περισσότερο χρόνο και γι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίς και να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερες εταιρείες να επωφεληθούν από το μέτρο».
Κατά τον κ. Γεωργιάδη, σύντομα οι φορείς του φαρμάκου θα προσκληθούν σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να «κλείσει» η συμφωνία και επισημοποιηθεί το τελικό σχέδιο.
Πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό η εικόνα από ένα πρώτο έλεγχο του έργου που γίνεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δείχνει ότι τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 θα απορροφηθούν στο σύνολό τους. «Θεσπίσαμε ένα μέτρο λίαν αναπτυξιακό που βεβαίως δεν ήρθε να λύσει το μεγάλο πρόβλημα της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα σήμερα που είναι το clawback. Όταν σχεδιάζαμε το clawback θεωρούσαμε ότι θα κράταγε 3-4 χρόνια το πολύ, όσο δηλαδή πιστεύαμε ότι θα χρειαζόμασταν για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις όπως τα κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα και τους άλλους μηχανισμούς ελέγχου της υπερβολικής συνταγογράφησης που θα κλείδωνε τη φαρμακευτική δαπάνη ώστε να χρειάζεται το clawback», εξήγησε. Χαρακτήρισε το μέτρο άδικο, υποστηρίζοντας πως επί υπουργίας του είχε τεθεί ένα όριο 240 εκατ. ευρώ.