Η επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου αναδεικνύει μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την καταπολέμηση του καρκίνου, και συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση των κακοηθειών, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το οποίο ξεκίνησαν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Κάθε 9 δευτερόλεπτα γίνεται μια νέα διάγνωση καρκίνου. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες μας. Τα στοιχεία αυτά είναι άσχημα, αλλά οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες καθώς τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2035. Η ανησυχητική αυτή τάση πρέπει να αναστραφεί.
«Αν συνεργαστούμε, έχουμε τεράστιες δυνατότητες να πετύχουμε αλλαγές. Το φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου αποσκοπεί στην αξιοποίηση αυτής της συλλογικής δύναμης.Θέλουμε να εστιάσουμε σε πολλούς τομείς μεγάλης σημασίας», αναφέρει η κ. Κυριακίδου.
Όπως εξηγεί, καταρχάς, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου πρέπει να ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση, με ενσωμάτωση της διάστασης της υγείας σε όλες τις πολιτικές. Ο καρκίνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα στα εργαστήρια ή στα ιατρεία. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, με πολιτικές για τη δημόσια υγεία και με υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. «Πρέπει να συνεργαστούμε σε μια σειρά από τομείς, όπως η απασχόληση, το περιβάλλον, η γεωργία, η εμπορική προώθηση, η εκπαίδευση και η φορολογία, και να αναλάβουμε αποφασιστική δράση. Πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, που είναι η καλύτερη θεραπεία. Ένα ποσοστό έως και 40 % των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί. Αυτό φαίνεται εξοργιστικό, αλλά μας δίνει και κάποιες ελπίδες. Πρέπει να εντείνουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής και τη δημιουργία πιο υγιεινού περιβάλλοντος, ιδίως για τα παιδιά μας. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με στόχο οι υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής να γίνουν ευκολότερες και πιο προσιτές. Για παράδειγμα, θα φροντίσω ώστε η πρόληψη του καρκίνου να αποτυπώνεται στη νέα στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», την οποία θα παρουσιάσω στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας για τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και του τρόπου κατανάλωσης των τροφίμων», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, κάποια κράτη μέλη διαθέτουν εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα οποία έχουν οδηγήσει σε βελτίωση των εκβάσεων ως προς την επιβίωση, ενώ άλλα κράτη μέλη δεν έχουν τέτοια προγράμματα. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εκβάσεις αυτές διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα στη βέλτιστη περίθαλψη, σε ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα, στις ίδιες νέες καινοτόμες θεραπείες και στη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές. Τα κράτη μέλη, η φαρμακευτική βιομηχανία, οι ασθενείς, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι συνήγοροι ασθενών οφείλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στη σωστή περίθαλψη», προσθέτει.
Κατά την κ. Κυριακίδου θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στο άτομο και όχι μόνο στη νόσο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ποιότητα ζωής μετά τη νόσο, παρέχοντας στους ασθενείς, τους πρώην καρκινοπαθείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους τη στήριξη που χρειάζονται, και πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε είδους στιγματισμό ή διακρίσεις, που ενδέχεται να επιτείνουν την ταλαιπωρία τους. Η παρηγορητική αγωγή αποτελεί πολλές φορές ένα αγνοημένο στάδιο της πορείας του καρκινοπαθούς, όπου υπάρχουν εμφανείς ανισότητες στην πρόσβαση. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέλος, θα δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, ο οποίος θα προωθεί την ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία και θα στηρίζει την έρευνα για νέες προληπτικές στρατηγικές, θεραπείες και εκβάσεις. Η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής υγείας μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων», σημειώνει και καταλήγει πως «εκτός από τη βέλτιστη αξιοποίηση των όσων ήδη γνωρίζουμε, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε όσα δεν γνωρίζουμε. Στο μελλοντικό πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το σχέδιο θα συνδέεται στενά με την ερευνητική αποστολή για τον καρκίνο».