Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως αποδεικνύει η τελευταία έκθεση του πρακτορείου Bloomberg, στην οποία η Ελλάδα είναι 4η από το τέλος μεταξύ 53 χωρών και τελευταία στην Ευρώπη στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης στην πανδημία.
«Η υποχώρηση κατά 19 θέσεις στην κατάταξη σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση, επιβεβαιώνει την κοινή αίσθηση ότι στο δεύτερο κύμα η κυβερνητική αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα πεδία (Δημόσια Υγεία, Οικονομία, Εργασία, Κοινωνική συνοχή, Κράτος Δικαίου) ήταν πλήρης και αδιαμφισβήτητη. Όχι τόσο για λόγους ανικανότητας όσο για λόγους ιδεοληπτικής εμμονής σε μια νεοφιλελεύθερη «συνταγή» που δεν προστάτεψε τους ευάλωτους, δεν στήριξε τη δημόσια περίθαλψη και την κοινωνία, δεν απέτρεψε τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας πολιτών και, αντίθετα, ενίσχυσε τις ανισότητες και την αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων» αναφέρει στην αναφορά του.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι το η προοπτική των μαζικών εμβολιασμών, δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια μάχη κατά του SARS-CoV-2 αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Γι αυτό, υπογραμμίζει ότι πρέπει να εντάσσεται σε μια συνολική υγειονομική στρατηγική για την εξάλειψη της πανδημίας, που περιλαμβάνει τον έλεγχο της διασποράς του ιού με γενικευμένο testing και στοχευμένη πρόληψη, τη γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα, καθώς και την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών με covid-19 σε όλες τις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.
Επιστράτευση προσώπων με κύρος για το εμβόλιο
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει επίσης, την αντίρρηση του αναφορικά με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για τη σημασία του εμβολιασμού. Θεωρεί ότι απαιτείται επιστράτευση προσώπων και φορέων με κοινωνικό κύρος και αξιοπιστία και όχι πολυδάπανες καμπάνιες μέσω των ΜΜΕ, όπως αυτές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με την πρόσφατη απόφαση διάθεσης 18,5 εκ. ευρώ.
Επίσης, δε θεωρεί αποτελεσματική απάντηση απλώς τα περισσότερα rapid test σε όσους το επιθυμούν, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. «Αυτό δεν αποτελεί ούτε τυχαιοποιημένη δειγματοληψία, ούτε υπηρετεί κάποια συγκεκριμένη επιδημιολογική στρατηγική, αλλά αντίθετα δημιουργεί τη λαθεμένη εντύπωση για ισοδύναμη αξία των μοριακών και των rapid τεστ στο διαγνωστικό έλεγχο της πανδημίας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική για τη μεταφορά προσωπικού από νοσοκομεία της Αττικής και της Ηπείρου σε άλλα της Β. Ελλάδας Προτείνει στην κυβέρνηση να επιτάξει επειγόντως όλα τα αξιόπιστα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας-Θεσσαλίας , να τα εντάξει στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, να τα εμπλέξει στην οργανωμένη περίθαλψη ασθενών με covid και να αποσυμφορήσει με αυτό τον τρόπο τα νοσοκομεία