Η Μίνα Γκάγκα από την άλλη δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση ότι δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας στα άτομα άνω των 50 ετών. «Από την πλευρά της Ελλάδος, θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα που έχουμε λάβει και τα οποία έχουν να κάνουν με περιορισμούς, ειδικά για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+ και δεν έχουν εμβολιαστεί» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε ότι: «Επιπλέον, θα επισημάνουμε την ανάγκη επέκτασης της ενισχυτικής (τρίτης) δόσης σε όλους τους πολίτες, ενώ πιστεύουμε ότι θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών».
Γκάγκα: Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα
Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να επεκταθεί και στους πολίτες από 50 ετών, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι σε αυτές τις ηλικίες «δε βλέπουμε βαριά κρούσματα. Βεβαίως τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας γιατί θα φέρει καινούρια ευρήματα».
Λογικά η πρόταση Πλεύρη θα είναι «σύσταση» για εμβολιασμό με τρίτη δόση αλλά όπως είπε η ίδια η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας η μετάλλαξη Όμικρον δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επίσης σχολίασε ότι σε μια περίπου εβδομάδα θα έχουμε εικόνα για το πόσο μεταδοτική είναι, το πόσο σοβαρή νόσο κάνει, για το πόσο προσβάλλονται οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί. «Αυτή τη στιγμή με τα κρούσματα που έχουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Άρα, είναι λογικό ότι πρέπει να προσέχουμε, αλλά όχι να πανικοβαλλόμαστε», διευκρίνισε.
«O αριθμός των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνει»
Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό θα εξακολουθεί να αυξάνει όπως είπε η ίδια και τις επόμενες μέρες, ακόμα και αν τα κρούσματα παρουσιάσουν σημαντική μείωση. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των κρουσμάτων με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σταθεροποιείται και ίσως έχει και μια μικρή κάμψη και οι ασθενείς που νόσησαν πριν 10 μέρες είναι αυτοί που είναι στις μονάδες τώρα και αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές. «Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες. Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε και αυτοί που διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως σε πολίτες πάνω από 70 ετών και γι’ αυτό κι έγινε ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. «Έχουμε βεβαίως και ανθρώπους άλλους που χάνονται, όπως εγκύους. Μόνο στην 4η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν 27 έγκυες γυναίκες, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές, διασωληνώθηκαν 7 και είχαμε και θάνατο. Μιλάμε για τεράστια νούμερα για κοπέλες που είναι υγιείς και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», συμπλήρωσε.