Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να είναι μια φωτογραφία της στιγμής, όμως πολλές δημοσκοπήσεις μαζί, δείχνουν κάτι.
Παραδοσιακά, ο στρατός και η εκκλησία αποτελούσαν τους θεσμούς με τη μεγαλύτερη αποδοχή. Τον τελευταίο χρόνο όμως, αυτή η δυαδική κυριαρχία έχει «τορπιλιστεί» από μια σημαντική αύξηση της αποδοχής προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις.
Του διαλυμένου Συστήματος που πέρασε μέσα από τον Ρουβίκωνα των μνημονίων και ως επί το πλείστον κατέγραφε μόνο μικρές ή μεγάλες ήττες.
Έλλειψη σχεδιασμού και οικονομική αφυδάτωση, με ότι αυτό συνεπάγεται, έχτισαν ένα σύστημα που, πριν τον κορονοϊό, ελάχιστοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι θα ήταν ικανό να διαχειριστεί μια πανδημία, αλλά, ούτε καν την καθημερινότητα.
Μάλιστα, πολλοί σιγοψιθύριζαν ότι ο νέος, τότε, Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δε θα τα κατάφερνε, σε ένα «game» που όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα ήταν εναντίον του ίδιου του συστήματος υγείας του οποίου τέθηκε επικεφαλής.
Κι όμως, φάνηκε ότι τελικά μπορούσε να γυρίσει. Το σύστημα υγείας δέχθηκε πλήγματα, αλλά οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την κατάρρευση του φαίνεται πως διαψεύδονται…
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων
Τον Σεπτέμβριο του 2018 σε έρευνα του ΙΣΑ, το 50% των ιατρών απαντούσε ότι το επίπεδο παροχών Υγείας στην Ελλάδα ήταν «χειρότερο» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και 29% «ισάξιο». Τον Φεβρουάριο του 2021, στην αντίστοιχη έρευνα, μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησε «χειρότερο». Συνολικά, οι ιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία ποσοστό 92% (47% πλήρως και 45% αρκετά).
Σε μια ακόμα πρόσφατη έρευνα (02/2021) για λογαριασμό του ελληνικού παραρτήματος του γερμανικού ιδρύματος του Friedrich Naumann Foundation, οι Ενοπλες Δυνάμεις με 69%, και το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 56% είναι οι δυο θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο από όλους τους θεσμούς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι πυλώνας κοινωνικής στήριξης σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ απολαμβάνει την πρωτιά σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της MRB που έγινε στις αρχές του χρόνου. Είναι η πρώτη φορά που ένας παραδοσιακός φορέας του Δημοσίου συγκεντρώνει περισσότερες θετικές προτιμήσεις.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η εξήγηση δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά βασίζεται σε μια σειρά παρεμβάσεων από την αρχή της περιπέτειας με τον κορονοϊό:
Ανάλυση του κινδύνου σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος, δημιουργία νοσοκομείων αναφοράς, τοποθέτηση της επιστημονικής επιτροπής, έγκαιρη προετοιμασία για το πολύπλοκο project του εμβολιασμού και ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές μέσα και από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Αν πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε κάτι στον Υπουργό Υγείας και στο επιτελείο του είναι ότι ξεκίνησαν να δίνουν μια «μάχη» με έναν ιό του 21ου αιώνα, με «όπλα» του περασμένου. Και προετοίμαζαν την επόμενη «μάχη», αυτήν των εμβολιασμών, που είναι και η καθοριστική απέναντι στην πανδημία.
Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι εάν και κατά πόσον θα αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η μεγάλη παρακαταθήκη του ΕΣΥ, ώστε να ξαναχτιστεί.