Κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως «Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού.».
Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή τοπυ ΣΚΑΪ, «Σήμερα», ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός θα σταματήσει να μεταλλάσσεται και θα εξαφανιστεί «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»
Για το ενδέχομενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με την «συνταγή» της Μυκόνου ο κ. Βατόπουλος είπε πως «προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο». Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησία «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό , αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά.»
«Δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα»
Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».
Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».
Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξής: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι "μαγκιά" να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους.» Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία.«Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε.»
Τέλος ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο.
«Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στην χώρα μας»
Η κυρία Παπαευαγγέλου από την πλευρά της τόνισε πάντως πως θεωρεί «δεδομένο ότι θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας όπως συνέβη σε όλον τον κόσμο», εκτιμώντας στη συνέχεια ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι παντού στην Ελλάδα και όπως είπε ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ότι ξέρει.
Όπως επεσήμανε ότι αυτή είναι η φύση του ιού και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακόψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας.
Στη συνέχεια η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα επικαιροποιημένα στοιχεία που διαθέτει η επιτροπή με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη και αφορούν την ηλιακιακή κατανομή των κρουσμάτων και την χαρτογράφηση των ιχνηλατήσεων.
«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως ο ιός με την μετάλλαξη Δ μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι αυτό οι επιστήμονες τονίζουν΄ότι πρέπειο φοράμε την μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους.
Η κ. Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων ανέφερε πως είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε τρεις βδομάδες έπεσε 10 χρονία, από τα 32 στα 24 έτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών η ίδια ανέφερε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές τέλη Αυγούστου ενώ σημείωσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.
«Όσον αφορά το εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών) τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από την Αμερική και άλλες χώρες για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι αυτό που εξετάζουν στην επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα καθώς όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια. Στόχος μας είναι να μειωθεί αυτός ο φόβος μέσα από τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λοίμωξη» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως είναι μονόδρομος το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, ότι στόχος είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και πως στα πανεπιστήμια θα μπαίνουν είτε εμβολιασμένοι φοιτητές, είτε άτομα που θα κάνουν κάθε βδομάδα τεστ.
Η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού είναι κατά τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο η ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε να ανακοπεί η ταχύητητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, το κορονοϊού SARS-CoV-2.