Με βάση τα ευρήματα εγγραμματοσύνης υγείας των πολιτών στην Ελλάδα που παρουσίασε ο Πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης στο 11ο Συνέδριο Ασθενών, αποκάλυψε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων δυσκολεύεται να κατανοήσει πληροφορίες γύρω από θέματα υγείας, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει ενημερωμένες αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της υγείας του.
Συγκεκριμένα, «από την άλλη μεριά του Ατλαντικού ένας στους δύο ενήλικες έχουν χαμηλή εγγραμματοσύνη υγείας και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλιώτης καθώς «δύο στους τρείς ενήλικες δυσκολεύονται να κατανοήσουν βασικές πληροφορίες υγείας στην εποχή του διαδικτύου» αναφέροντας μάλιστα και τον παράγοντα του κόστους, ο οποίος πιθανότα ευθύνεται για αυτή την κατάσταση καθώς όπως είπε ο ίδιος «οι ασθενείς που έχουν χαμηλή εγγραμματοσύνη υγείας κοστίζουν τέσσερις φορές περισσότερο από ασθενείς με υψηλή».
Ειδικότερα, ένα ποσοστό των ατόμων (15%) δυσκολεύεται να καταλάβει τι τους λέει ο γιατρός τους και συγκεκριμένα όσον αφορά τις πληροφορίες που του παρέχονται (21%). Σχετικά με αυτό ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής τόνισε πως σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει η σχέση γιατρού και ασθενή και αυτό «απαιτεί χρόνο και εξήγηση».
Ακόμη, ένα ποσοστό του πληθυσμού (15%) δεν μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες μιας φαρμακευτικής αγωγής και ένα μεγαλύτερο ποσοστό (27,20%) δυσκολεύεται να κατανοήσει τα φυλλάδια που συνοδεύονται με τα φάρμακα και αυτό πιθανότατα οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη στο γεγονός πως οι περισσότεροι καταφεύγουν στις οδηγίες του γιατρού και του φαρμακοποιού για τον τρόπο λήψης των φαρμάκων.
Ωστόσο, εκτός από το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορεί να κατανοήσει τις οδηγίες που συνοδεύονται στα φάρμακα, υπάρχει και το ποσοστό του πληθυσμού (24%) που δεν μπορεί να καταλάβει τις πληροφορίες που υπάρχουν πάνω σε συσκευασίες τροφίμων.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές πληροφορίες από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σουλιώτης στο συνέδριο, από τα οποία φαίνεται και το ποσοστό των ατόμων που δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν.
Πόσο σημαντική είναι η εγγραματοσύνη υγείας και πώς μπορεί να επιτευχθεί;
Ο Πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος από το βήμα του 11ου Συνεδρίου Ασθενών ανέφερε επίσης το πόσο σημαντική είναι η εγγραματοσύνη υγείας, λέγοντας μάλιστα πως μπορεί αυτή να επιτευχθεί από «καλές πρακτικές» αναφερόμενος ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στους επαγγελματίες υγείας. Ακόμη, τόνισε το πόσο σημαντικοί είναι οι οδηγοί εγγραματοσύνης καθώς όπως είπε βοηθούν στο «να μεταβούμε από ένα περιβάλλον χαμηλής εγγραμματοσύνης υγείας σ’ ένα περιβάλλον υψηλότερης εγγραμματοσύνης».
Ο ίδιος, ανέφερε πως εντός του μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένας οδηγός εγγραμματοσύνης υγείας από το Συμβούλιο της Εύρωπης.
Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να τον κατεβάσουν και να τον διαβάσουν καθώς όπως είπε και ο ίδιος πρόκειται για «έναν παράγοντα από αυτούς που προσδιορίζουν τις καλύτερες εκβάσεις υγείας και τις κάνουν καλύτερες».
Δείτε επίσης:
-
Έρχεται το Healthflix και ο Σύμβουλος Υγείας: Το προφίλ Υγείας και χρήσιμα βίντεο στο κινητό
-
Οδηγός εγγραμματοσύνης υγείας αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του μήνα από το συμβούλιο της Ευρώπης
-
Πάνω από 2,5 εκατ. οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές στην Ελλάδα, συγκλονίζουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών