Αρχικά, ο καθηγητής περιέγραψε το χρονικό της υπόθεσης. Ειδικότερα, σε δειγματοληπτικό έλεγχο ρουτίνας εταιρείας αρχικά ανευρέθηκαν 12 ασυμπτωματικά άτομα με οριακά αποτελέσματα, τα οποία στη συνέχεια φάνηκε ότι είναι ψευδώς θετικά.
Εξήγησε ότι λόγω του επιδημιολογικού προφίλ της διερεύνησης και του ιστορικού υπερμετάδοσης που έχουμε στα κρουαζιερόπλοια έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ότι πρόκειται για όντως επερχόμενη συρροή κρουσμάτων ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και πιο συγκεκριμένα σε μοριακό έλεγχο που έγινε στο πλοίο βγήκαν αρνητικά. Στη συνέχεια σε δεύτερο έλεγχο που έγινε με αντιγόνα οι 12 και οι 24 επαφές τους βγήκαν όλα αρνητικά και σε τελευταίος έλεγχο που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Αττικό όλοι τους βγήκαν αρνητικοί».
Κατέληξε ότι όλες οι επιφάνειες του κρουαζιερόπλοιου ελέγχθηκαν και ήταν αρνητικές.
Χαρδαλιάς: Ερευνάται η υπόθεση
Μετά από ερώτηση του News4health σχετικά με τα λανθασμένα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προσταστίας, Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι τον προβλημάτισε αυτό που συνέβη με το λάθος συναγερμό στο κρουαζιερόπλοιο. Πρόσθεσε ότι τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται από τα εργαστήρια σε σχέση με τη θετικότητα ενός δείγματος δεν ακολουθήθηκε και είναι κάτι το οποίο ερευνάται.
«Νομίζω, όμως, ότι η λήξη του συναγερμού έρχεται να αποδείξει ότι και στο κομμάτι των τεστ υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που μας διασφαλίζουν να μπορούμε να ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση κάθε δείγμα από όποιο εργαστήριο και αν έρχεται» συμπλήρωσε.
Το σχόλιο Μαγιορκίνη για λανθασμένο συναγερμό
Στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας την ίδια ερώτηση σημείωσε το εξής: «Έχει μεγάλη σημασία και η ερμηνεία του αποτελέσματος. Κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα και κάποιες φορές χρειάζονται follow up. Σε εκείνο το σημείο έγινε wrong call».
Βέβαια πρόσθεσε ότι «έγινε επαναληπτικό μέσα στο κρουαζιερόπλοιο γιατί είχε μοριακό και βγήκε αρνητικό. Λειτούργησε πάντως, πολύ γρήγορα ο έλεγχος. Έγινε 4 φορές και μάλιστα ήταν εξαντλητικός».