Ειδικότερα, για τις 14 ημέρες πριν τις 18 Φλεβάρη, η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο «κίτρινο» σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι αυτές που έχουν ποσοστό θετικότητας των τεστ τους πάνω από 4% σε συνδυασμό με παραπάνω από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση, όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη, είναι χειρότερη σε σύγκριση με πριν 1 εβδομάδα. Πέρα από την Αττική που μπήκε στο «κόκκινο» την περασμένη εβδομάδα, κοκκινίστηκε πια και η υπόλοιπη Στερά Ελλάδα καθώς και η Αχαΐα. Ένα κομμάτι της Νορβηγίας βρίσκεται επίσης στο κιτρινο και στο πράσινο ενώ η Φινλανδία βρίσκεται στο κίτρινο. Σχεδόν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης είναι «κοκκινισμένες».
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε άυξηση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των περισσότερων καταστημάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη χθεσινή (11/2) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το χθεσινό ποσοστό θετικότητας έφτασε το 2,93%.
Ποσοστό θετικότητας: Παραμένει στο πράσινο η Ελλάδα
Η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει καλή στον δείκτη θετικότητας (κρούσματα / αριθμός τεστ), ο οποίος διατηρείται κάτω από το 4%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κοινοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.
Γι΄αυτό βλέπετε τη χώρα μας στο πράσινο όσον αφορά το δείκτη της θετικότητας (κάτω από το 4%) ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χώρων είναι κιτρινισμένες (πάνω από 4%).