Η αναβλητικότητα είναι κάτι το συνηθισμένο όταν έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε μια σειρά από πράγματα είτε έχουμε πολλά να κάνουμε είτε όχι όπως εξηγούν ειδικοί ψυχολόγοι όπως η Lauren Cook, κλινική ψυχολόγος. Το αληθινό πρόβλημα εμφανίζεται όμως όταν πλέον η αναβλητικότητα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σου. Αυτό μπορεί να το αναγνωρίσει κανείς παρακολουθώντας τα μοτίβα συμπεριφοράς του.
Η Yet Joyce Marter, ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει μερικά από αυτά τα «σημάδια»
Νιώθεις ότι είναι έχεις μείνει πίσω και ότι συχνά απογοητεύεις τους άλλους
Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που είναι απογοητευμένοι μαζί σου. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στο να χάνεις συνέχεια τη δουλειά σαυ ή ακόμα και σημαντικές σχέσεις.
Γίνεσαι αμυντικός όταν πρέπει να ολοκληρώσεις δουλειές ή ρίχνεις την ευθύνη στους άλλους και βρίσκεις δικαιολογίες
Νιώθεις ανεπαρκής
Αγχώνεσαι υπέρμετρα όταν υπάρχουν δουλειές που έχουν ένα προκαθορισμένο όριο και ευθύνες
«Γεμίζεις» τον χρόνο σου με μη σημαντικές «δουλειές» που σου «ροκανίζει στιγμές
Τα συναισθήματα πίσω από την αναβλητικότητα
Είναι συχνό φαινόμενο για τους αναβλητικούς να έχουν ανθρώπους στη ζωή τους που τους σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης σύνηθες όταν συμβαίνει αυτό σε κάποιον να υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή τους που συνήθως τους υπενθυμίζουν τι πρέπει να κάνουν ενώ πολλές φορές τους προσβάλλουν κιόλας με στόχο να τους πιέσουν να ρυθμίσουν καλύτερα τον χρόνο τους. Ο αναβλητικός συνήθως νιώθει ότι τον ελέγχουν και δεν αποκλείεται να αναπτύσσει συχνά αισθήματα μίσους για αυτούς τους ανθρώπους.
Πίσω από την αναβλητικότητα κρύβονται αισθήματα όπως στρες, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση ακόμα και «το σύνδρομο του απατεώνα». Η αναβλητικότητα «σκεπάζει» αυτά τα συναισθήματα σαν μηχανισμός άμυνας για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε. Όταν βάζουμε κάτι στην άκρη, νιώθουμε μια αίσθηση ανακούφισης και αυτή η κίνηση ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας το κέντρο επιβράβευσης και έτσι επαναλαμβάνουμε τη συνήθεια ξανά. Ετσι, κάθε φορά που πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε μια δύσκολη εργασία και αυτό μας αγχώνει, μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς ή απογοητευμένοι το σώμα μας δίνει σινιάλο ότι πρόκειται για μια απειλή. Μετά η αναβλητικότητα έρχεται να πάρει θέση ως άμυνα για να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα.
Επιπλέον, όταν πλημμυριζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα είναι συχνό φαινόμενο να «αυτομαστιγώνουμε» ψυχολογικά τον εαυτό μας.
Φόβος
Είτε φοβάσαι την επιτυχία, είτε την αποτυχία, είτε την κριτική είτε την παραδοχή ότι δεν γνωρίζεις κάτι, είτε πώς να υλοποιήσεις κάτι είτε πως να ολοκληρώσεις κάτι, γενικά κάθε είδος αβεβαιότητας ή αμφιβολίας μπορεί να σε παραλύσει από φόβο.
Μπορεί επίσης να ανησυχείς για τις συνέπειες ολοκλήρωσης μιας εργασίας. Για παράδειγμα είναι συνηθισμένο να αναβάλεις μια δύσκολη συζήτηση αν ανησυχείς για την αντίδραση του άλλου ανθρώπου.
Τελειομανία
Οι άνθρωποι που θέλουν να τα κάνουν όλα τέλεια, καταλήγουν να αλλάζουν τους στόχους τους και δεν αναλαμβάνουν δράση ακόμα και όταν μπορούν να κάνουν πράγματα που θα βελτιώσουν την καριέρα τους και την οικονομική τους ευημερία γιατί θέλουν να έχουν στο μυαλό τους ολοκληρωμένη την «τέλεια» εικόνα.
Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός ωστόσο τα αρνητικά συναισθήματα δεν απομακρύνονται μια και καλή επειδή τα αποφεύγεις, αναφέρει η Haley Perlus ψυχολόγος. Στην ουσία μπαίνουν κάτω από το ...χαλάκι και μετά πολλαπλασιάζονται.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy περιγράφει ότι η χρόνια αναβλητικότητα οδηγεί σε ακόμα πιο χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυξάνει το στρες και το άγχος.
Επίσης τα ευρήματα της ίδιας έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αρνητικά συναισθήματα συνοδεύονται από ντροπή, ενοχή, αίσθημα αποτυχίας και αυτοαμφισβήτηση και όλα αυτά μαζί μπλέκονται σε έναν φαύλο κύκλο.
Όσο περισσότερο χρονοτριβούμε, τόσο περισσότερο αμφιβάλλουμε για την ικανότητά μας να ολοκληρώνουμε δραστηριότητες.
Η «στρατηγική» της αναβλητικότητας μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγείας μας γενικά όχι μόνο στην ψυχική μας υγεία. Μπορεί να αναβάλουμε την επίσκεψή μας στον γιατρό, στον οδοντίατρο και να πραγματοποιούμε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Μια έρευνα γύρω από την προσωπικότητα έδειξε ότι όσοι είναι αναβλητικοί είναι λιγότερο πιθανό να προσέχουν και να διατηρούν την ευεξία τους γενικά όπως να προσέχουν την διατροφή τους και να κάνουν γυμναστική. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αϋπνία, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, γαστροοισοφαγικά προβλήματα, πονοκεφάλους και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αυτά τα φυσικά συμπτώματα συνδέονται με το χρόνιο στρες, το άγχος και μπορεί να επιβαρύνουν την συνολική υγεία κάποιου.
Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Journal of Behavioral Medicine συνέδεσε την αναβλητικότητα με ένα μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και υπέρτασης.
Πως σταματάς την αναβλητικότητα
Αυτοφροντίδα
Αρχικά πρέπει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου να δείξεις λίγη κατανόηση. Δεν έχει νόημα η ενοχή και το αυτομαστίγωμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Self and Identity έδειξε ότι οι άνθρωποι που χρονοτριβούν τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης - για τον εαυτό τους -. Αφήνεις τις σκέψεις ενοχής να σε πλημμυρίσουν.
Δώσε κίνητρα στον εαυτό σου
Ένας καλός τρόπος να σταματήσεις την αναβλητικότητα και το στρες ακόμα και την βαρεμάρα είναι να δώσεις τα κίνητρα αυτά που θα σε ωθήσουν να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου.
Εκλογίκευση
Αυτό που επίσης μπορεί να σε βοηθήσει είναι να αναγνωρίσεις τα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και σκέψεων. Αυτές οι σκέψεις είναι που οδηγούν σε στρες και κατάθλιψη σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Europe’s Journal of Psychology.
Μερικές από τις συμπεριφορές που μας κάνουν κακό και οδηγούν σε αναβλητικότητα είναι:
Τελειομανία: Όταν αποφεύγεις να αρχίσεις κάτι όταν φοβάσαι να κάνεις λάθος
Καταστροφολογία: Για παράδειγμα πιστεύεις ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποκτήσεις όλα όσα χρειάζονται για μια συγκεκριμένη δουλειά και αναβάλλεις συνεχώς την αίτηση.
Γενίκευση. Όταν σου κάνουν παρατήρηση για μια συγκεκριμένη εργασία και συ υποθέτεις ότι θα αποτύχεις σε ό,τι και αν προσπαθήσεις να κάνεις.
Δεν υπολογίζεις τα θετικά. Εστιάζεις σε ένα αρνητικό σχόλιο και όταν πλέον τα πράγματα πηγαίνουν καλά δεν τα υπολογίζεις.
Για να απαλλαγείς από αυτές τις σκέψεις μπορείς να δοκιμάσεις να τις αναπλαισιώσεις. Επίσης, ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές ακόμα και η γιόγκα μπορούν να σε βοηθήσουν να ανησυχείς για το μέλλον και να αναμοχλεύεις το παρελθόν.
Αν τα κάνεις αυτά σκέψου ότι είναι σαν να κάνεις επανεκκίνηση στον υπολογιστή σου.
Ανέλαβε τις ευθύνες σου και μην ρίχνεις για όλα την ευθύνη στο αφεντικό, στον σύντροφο ή στον καιρό. Μπορείς να σκέφτεσαι ότι η αναβλητικότητά σου είναι δικό σου θέμα και φρόντισε το σαν να ήταν ένα υπαρκτό ιατρικό πρόβλημα.
Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δεν είναι κακή ιδέα γιατί η αναβλητικότητα μπορεί να είναι η «μάσκα» πίσω από διάφορα ψυχολογικά θέματα.
Απόδοση από το https://www.thehealthy.com