Για τους περισσότερους από εμάς, κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μένουν τα ίδια κατά τη διάρκειά της ζωής μας ενώ άλλα αλλάζουν σταδιακά. Ωστόσο, δεδομένα δείχνουν ότι σημαντικά γεγονότα στις προσωπικές μας ζωές, που προκαλούν σοβαρό στρες ή τραύμα μπορεί να συνδεθούν με σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητά μας.
Μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, υποστηρίζει ότι η πανδημία της COVID έχει πυροδοτήσει πολύ μεγαλύτερες αλλαγές στην προσωπικότητα από αυτές που θα περιμέναμε να δούμε φυσιολογικά σε αυτήν την περίοδο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο εξωστρεφείς, λιγότερο ευχάριστοι, λιγότεροι ευσυνείδητοι το 2021 και το 2022 συγκριτικά με πριν την πανδημία.
Αυτή η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 7.000 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, ηλικίας 18 έως και 109, που αξιολογήθηκαν πριν την πανδημία, κατά τη διάρκειά της, και το 2021 και το 2022.
Σε κάθε χρονικό σημείο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν το "Big Five Inventory". Αυτό το εργαλείο αξιολόγησης μετρά την προσωπικότητα σε μια κλίμακα σε πέντε διαστάσεις: εξωστρέφεια έναντι εσωστρέφειας, ευχαρίστηση έναντι ανταγωνισμού, ευσυνειδησία έναντι έλλειψης κατεύθυνσης, νευρωτισμό έναντι συναισθηματικής σταθερότητας και δεκτικότητα έναντι αρνητισμού στην εμπειρία.
Δεν υπήρξαν πολλές αλλαγές μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας πριν από την πανδημία και το 2020. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές μειώσεις στην εξωστρέφεια, την εξωστρέφεια, την ευγένεια και την ευσυνειδησία το 2021/2022 σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Αυτές οι αλλαγές ήταν παρόμοιες με μια δεκαετία φυσιολογικής διακύμανσης, υποδηλώνοντας ότι το τραύμα της πανδημίας COVID είχε επιταχύνει τη φυσική διαδικασία αλλαγής προσωπικότητας.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι προσωπικότητες των νεαρών ενηλίκων άλλαξαν περισσότερο στη μελέτη. Έδειξαν μείωση στον δείκτη της ευσυνειδητότητας και του να είναι ευχάριστοι και μία σημαντική αύξηση του νευρωτισμού κατά τη διάρκεια του 2021/2022 σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Αυτό ίσως να οφείλεται στο κοινωνικό άγχος από την επιστροφή στην κοινότητα, έχοντας στερηθεί 2 χρόνια κανονικότητας.
Οι αλλαγές προσωπικότητας εξηγούν πολλά
Οι αλλαγές στην προσωπικότητα που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ίσως εξηγούν τη μείωση της ευημερίας που παρατηρείται στην πανδημία.
Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τους ακόλουθους τομείς:
- την ικανότητά μας να εκφράζουμε συμπάθεια και καλοσύνη προς τους άλλους (το να είσαι ευχάριστος ).
- την ικανότητά μας να είμαστε ανοιχτοί σε νέες έννοιες και πρόθυμοι να εμπλακούμε σε νέες καταστάσεις (δεκτικότητα).
- την τάση μας να αναζητούμε και να απολαμβάνουμε την παρέα άλλων ανθρώπων (εξωστρέφεια).
- την επιθυμία μας να επιδιώκουμε τους στόχους μας, να κάνουμε καλά καθήκοντα ή να αναλαμβάνουμε σοβαρά ευθύνες απέναντι στους άλλους (ευσυνειδησία).
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον γύρω μας και ως εκ τούτου, μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην πτώση της ευημερίας μας. Για παράδειγμα, η εργασία από το σπίτι μπορεί να μας έκανε να νιώθουμε απογοητευμένοι και ότι η καριέρα μας έχει πάρει την κάτω βόλτα (χαμηλή ευσυνειδησία). Αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει επηρεάσει την ευημερία μας κάνοντας μας να νιώθουμε πιο ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί ή ανήσυχοι.
Αυτή η μελέτη μας παρέχει μερικές πολύ χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχή μας. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσουν πολλές πτυχές της ζωής μας, όπως η ευημερία.