Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ερευνητές από το Ohio State University δημοσίευσαν μια μελέτη για το γονικό burn out, περιγράφοντας καταστάσεις όπου οι αυξημένες λόγω περιορισμών γονικές υποχρεώσεις προκάλεσαν οξυθυμία, συναισθηματική αποστασιοποίηση και αίσθημα εσωτερικής κατάρρευσης από το βάρος του γονικού ρόλου.
Έτσι, ο όρος φαίνεται πια να διευρύνεται περιγράφοντας μια κατάσταση εξουθένωσης που δεν σχετίζεται μόνο με τον επαγγελματικό χώρο. Και μολονότι το “καλοκαιρινό burn out” δεν είναι μια κλινική διάγνωση, περικλείει μια σειρά έντονων, δυσάρεστων συναισθημάτων όπως είναι συναισθηματική εξάντληση και αστάθεια ή ακόμα και αποσύνδεση από τον τρόπο που αισθανόμαστε.
Όταν το καλοκαίρι μας “καίει”
Η συναισθηματική εξουθένωση με καταλύτη το καλοκαίρι είναι απολύτως πραγματική κατάσταση, επισημαίνει η Αμερικανίδα ψυχολόγος Nina Kaiser.
“Πρώτον, μπαίνουμε στο καλοκαίρι με την προσδοκία ότι θα είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό μας οδηγεί να δεσμευόμαστε υπερβολικά και να λέμε ναι σε όλες τις πιθανές συγκυρίες που συναντάμε. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί συντριπτικό” προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στις απαιτήσεις που καλλιεργούμε σε σχέση με αυτή την περίοδο του χρόνου. Η αρχή του καλοκαιριού σηματοδοτεί μια πεποίθηση αυτοεκπλήρωσης όλων όσων δεν προλάβαμε να φέρουμε εις πέρας κατά τη διάρκεια του έτους. Και όταν τελικά αυτό αποδειχθεί ανέφικτο, πυροδοτεί αισθήματα πίεσης και απογοήτευσης.
Επιπλέον, οι ειδικοί θυμίζουν ότι για ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, όταν ήμασταν παιδιά ή νεαροί ενήλικες, η θερινή περίοδος ήταν ένα μεγάλο διάλειμμα από τις συνηθισμένες μας υποχρεώσεις. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν έχεις ήδη μπει στην αγορά εργασίας ή έχεις αποκτήσει παιδιά καθώς η ρουτίνα δεν διακόπτεται πλέον λόγω εποχής.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το ξεχωριστό άγχος που έχει μόνος του ο προγραμματισμός διακοπών και καθημερινότητας τώρα που τα σχολεία κλείνουν και τα παιδιά αποκτούν διαφορετικό ημερήσιο πρόγραμμα.
Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε το καλοκαιρινό burn out
Η λέξη “κλειδί” σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι η ισορροπία. Αντί να προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στο ύψος των προσδοκιών, προσαρμόζουμε τις προσδοκίες στις ρεαλιστικές μας δυνατότητες. Και υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή την ισορροπία...
Ορισμός των στόχων
Ορίζοντας με σαφήνεια τους στόχους που ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ζωής μας, μας βοηθά να κάνουμε επιλογές που μας κάνουν ευτυχισμένους.
Το ιδανικό καλοκαίρι δεν είναι ανάγκη να έχει μια στερεοτυπική έκφραση. Για κάποιους μπορεί να είναι περισσότερος χρόνος με την οικογένεια τους. Ή χρόνος με τον εαυτό τους.
Όταν αυτό το πλαίσιο οριστεί, είναι πολύ πιο εύκολο να προγραμματιστούν οι δραστηριότητες που θα το εξυπηρετούν καλύτερα, λένε οι επιστήμονες.
Ευελιξία σε κάθε βήμα
Για αρκετούς, ο επιπλέον ελεύθερος χρόνος λειτουργεί ως μοχλός κοινωνικής πίεσης να δεχθούν όποια πρόσκληση γίνει αυτή την εποχή. Αντί να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας όμως σε κοινωνικές περιστάσεις που δεν σας ταιριάζουν, μείνετε ευέλικτοι προσαρμόζοντας αυτές στα σχέδια σας. Παραδείγματος χάριν, αν έχετε κληθεί σε τραπέζι όταν αυτό που πραγματικά επιθυμείτε είναι μια βραδιά για ποτό έξω, περάστε για λίγο από τους φίλους που σας κάλεσαν και αφήστε χώρο για να συνεχίσετε την έξοδο σας όπως το είχατε προγραμματίσει.
Αναπροσαρμογή του προγράμματος
Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα άμεσα. Μερικές υποχρεώσεις είναι σίγουρα ανελαστικές, αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν και αυτές που μπορούν να μετακινηθούν χρονικά για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες. Το άγχος να ολοκληρωθούν όλα ταυτόχρονα, μπορεί να καταστρέψει το κέφι για την καλοκαιρινή ανάπαυλα που ακολουθεί.
Μεμονωμένη εστίαση
Καθώς όλο το πρόγραμμα του χειμώνα έχει ανατραπεί, ο πειρασμός να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα προσπαθώντας να ανταπεξέλθετε σε όλα, είναι μεγάλος.
Στο τέλος της ημέρας όμως αυτός ο χειρισμός είναι αντιπαραγωγικός. Με λίγα λόγια, αν θέλετε να τελειώσετε μια εργασία στον υπολογιστή και ταυτόχρονα να συνοδεύσετε τα παιδιά σας στην παραλία, διαλέξτε τι θα κάνετε πρώτο και τι δεύτερο αλλιώς τίποτα από τα δυο δεν θα γίνει σωστά. Η πίεση για να διεκπεραιωθούν όλα μαζί πυροδοτεί την συναισθηματική εξουθένωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αφουγκραστείτε τον εσωτερικό σας εαυτό
Αν αισθανθείτε καταβεβλημένοι, είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσετε ο,τι κάνετε και να ρωτήσετε τον εαυτό σας τι πραγματικά χρειάζεται.
Η απάντηση θα σας δείξει την σωστή κατεύθυνση βοηθώντας στο να γίνει το καλοκαίρι πραγματικά η πιο ευχάριστη περίοδος του χρόνου.
Πηγή: everydayhealth.com