Η φυσική άσκηση θα πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς είναι 1.5 φορές πιο αποτελεσματική από την ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα που χορηγούνται τυπικά στους ασθενείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine.
Οι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν συνολικά δεδομένα από 97 αναλύσεις, 1039 μελέτες και 128.119 εθελοντές.
Όπως αποδείχθηκε από την ανάλυση των δεδομένων, η φυσική άσκηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά και του άγχους.
Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ένα πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων ή ακόμα και λιγότερο, μπορεί να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της κατάθλιψης, γεγονός που δείχνει ότι η προσέγγιση αυτή φέρνει αποτελέσματα πιο γρήγορα σε σχέση με τις τυπικές θεραπείες.
Η ανάλυση παρατήρησε επίσης σημαντικά οφέλη από την άσκηση στους ασθενείς με διάγνωση κατάθλιψης, στις εγκύους, στους ασθενείς με ιστορικό HIV ή νεφρικής νόσου, καθώς και στα υγιή άτομα.
Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σχεδόν 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως (970 εκατομμύρια άτομα) πάσχει από κάποια ψυχική νόσο. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος, επομένως είναι εμφανές πως αντίστοιχη είναι και η επιβάρυνση στα συστήματα υγείας από αυτούς τους ασθενείς.
Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η φυσική άσκηση είναι μία προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των ασθενών που πάσχουν από ψυχικές νόσους.
«Η φυσική άσκηση γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Ωστόσο, παρά την πληθώρα δεδομένων, δεν αποτελεί ακόμα θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης», ανέφεραν χαρακτηριστικα οι συγγραφείς της μελέτης.
«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι η φυσική άσκηση μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους πληθυσμούς ασθενών. Παρατηρήσαμε επίσης ότι η μεγαλύτερη ένταση της άσκησης περιορίζει περισσότερο τα συμπτώματα σε σχέση με τη μεγαλύτερη διάρκεια», πρόσθεσε η ομάδα.
Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι όλα τα είδη άσκησης, ακόμα και το περπάτημα, οι pilates και η yoga μπορεί να προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς.
«Η σημαντικότερη παρατήρηση της μελέτης μας ήταν ότι ακόμα η ήπια άσκηση μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην αρχίσουμε άμεσα να ασκούμαστε», εξήγησαν οι συγγραφείς.
Καταλήγοντας, τόνισαν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που εξετάστηκαν όλα τα διαφορετικά είδη άσκησης ως προς τις επιδράσεις τους στον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους σε ενήλικες. Με τον τρόπο αυτό είναι ευκολότερο να εκτιμηθεί ποια είδη πραγματικά προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς και ποια όχι.
Πηγή: British Journal of Sports Medicine