Kαθώς η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται όλο και περισσότερο, οι κίνδυνοι επεκτείνονται πέρα της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα των ανθρώπων. Οι καύσωνες μπορούν επίσης να βλάψουν την ψυχική υγεία μας και να μας κάνουν πιο επιθετικούς.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των καυσώνων είναι η τάση τους να κάνουν το αίμα μας να βράζει. Ιστορικές μελέτες που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα διαπίστωσαν ότι οι θερμότερες περιοχές τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων από ό, τι πιο δροσερές περιοχές, και αυτή η τάση εξακολουθεί να αντηχεί σήμερα. Ακόμη και εντός των περιοχών, η βίαιη συμπεριφορά είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια θερμότερων ημερών, μηνών, εποχών και ετών. Αυτή η σχέση μεταξύ θερμότητας και επιθετικότητας ισχύει ακόμη και όταν ελέγχεται για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η κατανομή των ηλικιών και ο πολιτισμός.
Η λειτουργία της αυξημένης θερμοκρασίας στο σώμα μας
Οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη σύνδεση είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι για να ερμηνευθούν, καθώς πολλοί παράγοντες είναι πιθανό να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Το ένα είναι ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες αυξάνουν το επίπεδο της κορτιζόλης ορμόνης πίεσης στο αίμα μας. Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μας παράγει περισσότερη αδρεναλίνη και τεστοστερόνη όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά μπορούν επίσης να καταστήσουν την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά πιο πιθανή.
Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας συνδέονται επίσης σταθερά με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών. Για παράδειγμα, μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι πάνω από 18 °C, κάθε 1 °C αύξηση της θερμοκρασίας σχετίζεται με μια αύξηση 3,8% στη συχνότητα των αυτοκτονιών, και μια αύξηση 5% στη συχνότητα εμφάνισης πιο βίαιων μεθόδων αυτοκτονίας, οι οποίες είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του κύματος ζέστης του 1995 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αυτοκτονία αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 46,9%. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν επίσης παρατηρηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Ο καύσωνας του 2015 που έπληξε την Ινδία και το Μπαγκλαντές σκότωσε περισσότερους από 4000 ανθρώπους και άφησε χιλιάδες αγρότες χωρίς μέσο για να συντηρηθούν. Η αύξηση των κοινωνικών συμπεριφορών, όπως η κατανάλωση οινοπνεύματος, καθώς και οι φυσιολογικές αλλαγές και οι αυξήσεις της παρορμητικής και βίαιης συμπεριφοράς παρόμοιας με αυτές που αναφέρονται παραπάνω, έχουν όλες προταθεί ότι συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλα αυτά είναι απλές εξηγήσεις για μια πολύ περίπλοκη συμπεριφορά των οποίων οι αιτίες είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθούν.
Ευάλωτοι πληθυσμοί σε κίνδυνο
Οι φτωχότεροι και οι πλέον περιθωριοποιημένοι είναι δυσανάλογα πιο ευάλωτοι στις βλάβες που προκαλούνται από τα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική κατάρρευση – και οι καύσωνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες ζωών και μέσων διαβίωσης χάρη σε κύματα θερμότητας άνω των 45°C,και το συναισθηματικό τραύμα των συνεπειών διαρκεί πολύ πέρα από τις θερμοκρασίες έχουν κρυώσει.
Εκατομμύρια άνθρωποι με προϋπάρχουσες συνθήκες ψυχικής υγείας είναι επίσης γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης κατά τη διάρκεια των κυμάτων θερμότητας από το γενικό πληθυσμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ψυχιατρικά φάρμακα αναστέλλουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και την ικανότητα να ιδρώνουν, καθιστώντας την επικίνδυνη θερμοπληξία πιο πιθανή. Αυτό ισχύει επίσης για τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη καιη έκσταση , των οποίων η τυπική χρήση κατά τη διάρκεια διθυραμβικών δραστηριοτήτων που προκαλούν ιδρώτα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα – ένα πρόβλημα που μπορεί να επιδεινωθεί από την κατανάλωση υπερβολικών όγκων νερού.
Ομοίως, τα άτομα με άνοια ή άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες που περιορίζουν την ικανότητά τους για αυτοφροντίδα διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς ενδέχεται να μην προσαρμόσουν επαρκώς τη συμπεριφορά τους για να προστατευθούν από τη ζέστη. Παραδείγματος χάριν, δεν μπορούν να παρατηρήσουν εάν τα ενδύματά τους είναι ακατάλληλα για τη θερμοκρασία, ή να ξεχάσουν να χαμηλώσουν τη θέρμανση του σπιτιού τους. Μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου για ασθενείς με σοβαρές και ανθεκτικές ψυχικές ασθένειες όπως ψύχωση, άνοια και κατάχρηση ουσιών αυξάνεται έως και 5% με κάθε 1°C να αυξάνεται πάνω από περίπου 18°C.
Μόλις αρχίσαμε να ξύνουμε την επιφάνεια των πολύπλοκων τρόπων με τους οποίους οι καύσωνες – και άλλα ακραία κλιματικά φαινόμενα – επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Προς το παρόν, καθώς μας περιβάλλουν μελλοντικοί καύσωνες, αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι οι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της διατηρούνται ασφαλείς. Όσο για τον εαυτό σας, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το σώμα σας δροσερό, αλλά και το κεφάλι σας.