Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, οι οδηγίες εκπονήθηκαν από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα, ο ίδιος εστίασε σε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν στην πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Είναι σύνηθες και φυσιολογικό να έχουμε ανησυχία και φόβο για τον εαυτό μας ή τα αγαπημένα πρόσωπα, για πιθανή εκδήλωση της ασθένειας και τη μετάδοση της, τη βαρύτητα και την έκβαση της. Επίσης, η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσει την καθημερινότητά μας, όλοι μας αισθανόμαστε τον περιορισμό της προσωπικής μας ελευθερίας, που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις.
Οι ίδιοι οι ασθενείς ή οικογένειες τους μπορεί αισθανθούν στιγματισμένοι από ανθρώπους που φοβούνται ότι θα κολλήσουν από αυτόν, υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Ο Καθηγητής δανείστηκε μερικές πρακτικές συμβουλές από την ιστοσελίδα ΕΟΔΥ για σεβασμό ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στήριξη ψυχικής υγείας. Ειδικότερα:
- Προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση
- Περιορίζουμε την επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις, η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας και μπορεί να αποτελέσει και πηγή παραπληροφόρησης
- Διατηρούμε την επικοινωνία με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, την οικογένεια μας, τους φίλους μας. Η επικοινωνία δημιουργεί ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο ψυχικής προστασίας
- Φροντίζουμε για μια ισορροπημένη διατροφή
- Αποφεύγουμε αλκοόλ και κάπνισμα, ειδικά αν είμαστε στο σπίτι με παιδιά
- Επαρκή ξεκούραση
- Σωματική άσκηση εντός του σπιτιού
«Η κοινωνική απόσταση δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση, ούτε μοναξιλα. Έχουμε τους τρόπους να μη βγούμε φοβισμένοι και χαμένοι, αλλά νικητές από όλη αυτή την περιπέτεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.