Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους θα υποφέρει από καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά από μια μεγάλη έκτακτη ανάγκη όπως η καταιγίδα Daniel. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν μία από τις 3 κορυφαίες προτεραιότητες -μαζί με το ασφαλές νερό και τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης- που προσδιορίστηκαν από μια διυπηρεσιακή ομάδα αξιολόγησης που επισκέφθηκε την ανατολική Λιβύη τις πρώτες ημέρες της καταστροφής. Η ανάγκη για φροντίδα ψυχικής υγείας γίνεται ακόμη πιο έντονη μετά την κρίση.
Ο Δρ Ahmed Zouiten, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Λιβύη, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι απαραίτητες. «Τα σπασμένα κόκαλα μπορούν να επιδιορθωθούν, αλλά οι ψυχολογικές πληγές -που συχνά είναι αόρατες- χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν βασική υποστήριξη ψυχικής υγείας σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και σε κοινοτικά κέντρα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που βρίσκονται σε οξεία δυσφορία θα χρειαστούν εξειδικευμένη ψυχολογική και ψυχιατρική φροντίδα».
Ο ΠΟΥ και οι υγειονομικές αρχές στην ανατολική Λιβύη εργάζονται για τη δημιουργία μιας σειράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας, από τις βασικές ψυχολογικές πρώτες βοήθειες έως την εξειδικευμένη ψυχιατρική περίθαλψη. Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση στις γειτονικές χώρες για βοήθεια προκειμένου να συμβάλει στην άμβλυνση των οξυμένων ελλείψεων ψυχιάτρων και ψυχολόγων στη Λιβύη. Σχεδιάζει επίσης να εκπαιδεύσει Λίβυους επαγγελματίες υγείας, εθελοντές και άτομα που ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και στη βασική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τη δημιουργία κλινικών ψυχικής υγείας που θα στελεχωθούν από ειδικούς. Πέρα από την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, οι ειδικοί αυτοί θα επικεντρωθούν στη βοήθεια των βαθιά τραυματισμένων επιζώντων να αντιμετωπίσουν το πένθος, το άγχος και την απώλεια. Θα υποστηρίξουν επίσης το προσωπικό πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζόμενους στην κοινότητα, πολλοί από τους οποίους συνέχισαν να υποστηρίζουν την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης εν μέσω της δικής τους θλίψης και απώλειας.
«Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του έχουν επενδύσει σημαντικά στην ενίσχυση της φροντίδας ψυχικής υγείας στη Λιβύη κατά την τελευταία δεκαετία- ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να αναβαθμιστούν ουσιαστικά και με άμεση ισχύ. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις υγειονομικές αρχές και τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι διαθέσιμες και προσβάσιμες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, τονίζοντας ότι η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια αλλά μάλλον ένα καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα - για όλους, παντού», τόνισε ο Dr Zouiten.