Επιστήμονες από το Ινστιτούτο για Συστήματα Βιολογίας, παρακολούθησαν 105 άτομα που ήταν μέρος ενός προγράμματος ευεξίας. Το 50% παρουσίαζε βελτιωμένες δείκτες υγείας και σταθερή απώλεια κιλών, ενώ το άλλο 50% διατήρησε σταθερό βάρος αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις παρεμβάσεις απώλειας κιλών.
Έτσι, οι επιστήμονες εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου για να ανακαλύψουν αν υπήρχε κάτι σε αυτό που οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα. Βρήκαν ότι τα μικροβιώματα όσων είχαν χάσει βάρος είχαν μεγαλύτερο ποσοστό βακτηριακής ανάπτυξης (ειδικά το Prevotella και άλλα είδη Bacteriodetes genera). Επίσης, είχαν γονίδια που εκτρέπουν τα θρεπτικά συστατικά από τη συνήθη διατροφή ενός ατόμου στην ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων.
Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν έχασαν βάρος είχαν χαμηλότερο ποσοστό βακτηριακού σχηματισμού στο έντερο, σε συνδυασμό με την υψηλότερη ικανότητα μεταβολισμού μη απορροφήσιμων ινών και αμύλων σε απορροφήσιμα σάκχαρα. Τα έντερα εκείνων που ήταν ανθεκτικά στην απώλεια βάρους διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο ενδυναμωμένα σε ένα φλεγμονώδες περιβάλλον.
«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το μικροβίωμα του εντέρου μας είναι ένα σημαντικό φίλτρο μεταξύ των τροφίμων που καταναλώνουμε και της κυκλοφορίας του αίματός μας. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν τα βακτήρια του εντέρου μας επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους, ενώ διασπούν επίσης τις διαιτητικές ίνες σε πλούσια σε ενέργεια σάκχαρα που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός μας προτού μπορέσουν να ζυμωθούν σε οργανικά οξέα από τη μικροβίωση », δήλωσε ο Δρ Christian Diener, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων για να προσδιοριστεί εάν ένα άτομο μπορεί να πετύχει ή όχι να χάσει βάρος αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του και συμμετέχοντας σε προγράμματα ευεξίας.
Η κατανόηση του γονιδιακού σχεδιασμού του μικροβιώματος του εντέρου ενός ατόμου θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να σχεδιάσουν πιο στοχευμένα και επιτυχημένα σχήματα που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους για απώλεια βάρους.
ΠΗΓΗ: Biospace