Υπάρχουν διάφορα είδη ύπνων. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντισταθμίσουν τον ανεπαρκή νυχτερινό ύπνο. Άλλοι μπορεί να παίρνουν «προληπτικούς ύπνους» για να προετοιμαστούν για μια ολονύκτια βάρδια.
Και υπάρχει και το «Power Nap». Ως Power Nap ορίζεται ένας μικρός ύπνος που δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Παρέχει τα οφέλη αποκατάστασης του ύπνου χωρίς να επηρεάζει τη δυνατότητα κάποιου να κοιμηθεί το βράδυ.
Ο ορισμός του Power Nap
Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ξεπερνάει ακόμα και τα 20 λεπτά. Όλοι, όμως, συμφωνούν δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 30 λεπτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά το μισάωρο, ο οργανισμός μπαίνει σε φάση βαθύ ύπνου και το ξύπνημα από ένα βαθύ ύπνο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αποχαυνωμένος και «ζαβλακωμένος», σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου.
Αυτό το αίσθημα υπνηλίας αποκαλείται επίσης «αδράνεια του ύπνου». Συμβαίνει όταν το σώμα σου αισθάνεται την ανάγκη να κοιμηθεί περισσότερο, διότι ο εγκέφαλός σου έχει ήδη ξεκινήσει να εισέρχεται σε μία πιο βαθιά κατάσταση.
Με το να καταφέρει να κοιμηθείς κάτω από το όριο των 30 λεπτών αποφεύγεις την «αδράνεια του ύπνου». Επομένως, ξυπνάς, νιώθωντας ότι περισσότερο ότι έχεις αναρρώσει παρά ότι έχεις κοιμηθεί. Με το Power Nap, παραμένεις στα πιο ελαφριά στάδια του ύπνου. «Όταν κοιμάσαι πάνω από 30 λεπτά είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσεις και όταν συμβαίνει αυτό νιώθεις ζαβλάκωμένος σε σχέση με όταν αυτό ξυπνάς από ελαφρύτερο ύπνο» επισημαίνει η δρ. Σοφία Καν, ειδικός στις διαταραχές ύπνου.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Κοινότητα Ύπνου τα power nap είναι ο πιο επωφελής τύπος ύπνου για τους περισσότερους ενήλικες.
Τα οφέλη του Power Nap
Το βασικό όφλεος είναι ότι σε βοηθάει να νιώσεις αναζωογονημένος, ώστε να αισθάνεσαι περισσότερο ξύπνιος για την υπόλοιπη μέρα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο ύπνος μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να μειώσεις την κουράση, να αυξήσεις την εγρήγορση και να βελτιώσεις τη διάθεση και την απόδοσή σου. Μέσω των Power Nap, μπορούν να βοηθηθούν άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σε δουλειές που απαιτούν υψηλή επαγρύπνηση (οδηγοί ή πιλότοι) «ανανεώνοντας τις μπαταρίες τους». Έτσι, μειώνεται το ρίσκο ατυχημάτων και λαθών λόγω της αποχαύνωσης.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φλεβάρη του 2015 στο περιοδικό «Clinical Endocrinology and Metabolism» βρήκε ότι οι μικροί 30λεπτοι ύπνοι είχαν οφέλη για το ανοσοποιητικό και την ανακούφιση του στρες σε ένα γκρουπ ανήλικων αγοριών.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο Heart διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Απλώς θυμηθείτε αυτό το όριο των 30 λεπτών για να διασφαλίσετε ότι δε θα επηρεαστεί ο νυχτερινός σας ύπνος. «Ένας μεγαλύτερος υπνάκος θα επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε τη νύχτα» λέει η Khan.
ΠΗΓΗ: everydayhelath