Την τελευταία δεκαετία, ερευνητική ομάδα, ερευνά το κατά πόσο οι εκπαιδευμένοι σκύλοι υπηρεσίας μπορούν να βοηθήσουν τους βετεράνους με μετατραυματικό στρες -μια κατάσταση ψυχικής υγείας που αναπτύσσουν ορισμένοι άνθρωποι μετά την εμπειρία ενός τραυματικού γεγονότος.
Βασιζόμενοι στα προκαταρκτικά ευρήματα, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη και μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του είδους της για την αξιολόγηση αυτής της συμπληρωματικής παρέμβασης.
Στρατολογήθηκαν 156 βετεράνοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 από τη λίστα αναμονής του K9s For Warriors, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συνδυάζει εκπαιδευμένους σκύλους υπηρεσίας με βετεράνους που πάσχουν από PTSD. Από αυτούς, οι 81 έλαβαν σκύλους υπηρεσίας και 75 παρέμειναν στη λίστα αναμονής καθ' όλη τη διάρκεια της τρίμηνης μελέτης. Οι περισσότεροι είχαν αποσπαστεί και είχαν υπηρετήσει στο στρατό, τα τρία τέταρτα χαρακτηρίζονταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 38 έτη.
Όλοι οι βετεράνοι συμπλήρωσαν αρχικά διαδικτυακές έρευνες σχετικά με την ευημερία τους και ερωτήθηκαν για τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής από ειδικούς κλινικούς γιατρούς. Παρακολουθήθηκαν επί τρεις μήνες αφότου είτε απέκτησαν σκύλο υπηρεσίας είτε παρέμειναν στη λίστα αναμονής.
Όσοι είχαν σκύλους εξυπηρέτησης είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, είχαν ηπιότερη κατάθλιψη και άγχος και καλύτερη διάθεση. Είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να εξακολουθούν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για PTSD.
Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν την πιο οριστική απόδειξη μέχρι σήμερα ότι οι σκύλοι υπηρεσίας είναι κάτι περισσότερο από απλά κατοικίδια ζώα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι συνεργασίες με αυτά τα εκπαιδευμένα ζώα μπορούν να αποφέρουν σωτήρια οφέλη για τα νυν και πρώην μέλη των υπηρεσιών.
Γιατί έχει σημασία
Με περισσότερους από 17 βετεράνους του αμερικανικού στρατού να πεθαίνουν καθημερινά από αυτοκτονία, η ψυχική τους υγεία αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Έως και το 29% των βετεράνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχουν διαγνωστεί με μετατραυματική διαταραχή μετατραυματικού στρες σε κάποιο σημείο. Ορισμένες θεραπείες για την PTSD είναι διαθέσιμες, όπως η θεραπεία έκθεσης και η φαρμακευτική αγωγή. Όμως, τα εμπόδια στη φροντίδα, το στίγμα και τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης των θεραπευτικών προγραμμάτων περιορίζουν την αποτελεσματικότητά τους- έτσι, υπάρχει υψηλή ανάγκη και ώθηση των επιστημόνων για τον εντοπισμό πρόσθετων θεραπευτικών επιλογών.
Για παράδειγμα, έχει διεξαχθεί πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη χρήση του ναρκωτικού MDMA, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, για την PTSD. Ωστόσο, μια συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων ψήφισε τον Ιούνιο του 2024 κατά της έγκρισης της χρήσης του φαρμάκου ως θεραπείας της PTSD λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια και την πιθανότητα κατάχρησης.
Οι σκύλοι υπηρεσίας είναι εκπαιδευμένοι σε συγκεκριμένα καθήκοντα για να βοηθούν σε μια αναπηρία. Για τους βετεράνους με PTSD, ο ρόλος ενός σκύλου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διακοπή μιας κρίσης πανικού ή την τοποθέτηση στην αγκαλιά των βετεράνων για να τους ηρεμήσει. Τα άτομα με αναπηρία έχουν το νόμιμο δικαίωμα να συνοδεύονται από τους σκύλους υπηρεσίας τους σε δημόσιους χώρους, είτε πρόκειται για ένα σούπερ μάρκετ είτε για έναν αγώνα μπέιζμπολ.
Τα ευρήματα αυτά μπορούν να είναι αρκούντως χρήσιμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους κλινικούς ιατρούς και τις ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την αξία των σκύλων εξυπηρέτησης για τους βετεράνους με PTSD, αυξάνοντας ενδεχομένως τη χρηματοδότηση των ομάδων που εκπαιδεύουν και τοποθετούν σκύλους εξυπηρέτησης και μειώνοντας τους χρόνους αναμονής.
Τι ακολουθεί
Πλέον, διεξάγεται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που ονομάζεται Service Dog and Veteran Experiences Study, ή SERVES, σε συνεργασία με την K9s For Warriors και την Canine Companions, μια άλλη μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπαιδεύει και παρέχει σκύλους υπηρεσίας σε βετεράνους.
Στην επόμενη μελέτη, μια τυχαιοποιημένη ομάδα βετεράνων πρόκειται να λάβει έναν σκύλο υπηρεσίας νωρίς ή να παραμείνει στη λίστα αναμονής ως μέσο ελέγχου. Οι συγκεκριμένοι βετεράνοι θα παρακολουθηθούν για 12 μήνες και όχι για τρεις μήνες από τη στιγμή που θα λάβουν ή όχι σκύλο υπηρεσίας.
Τη μελέτη SERVES, με τη σειρά της, θα ακολουθήσει μια άλλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Άμυνας. Η επόμενη μελέτη θα διερευνήσει το κατά πόσον οι συνεργασίες με σκύλους εξυπηρέτησης μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της παρατεταμένης θεραπείας έκθεσης, μιας υπάρχουσας βασικής θεραπείας για τη μετατραυματική διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD).
Πηγή: TheConversation.com