Σύμφωνα με σχετική έρευνα, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του παιδιού μας, ο προσωπικός δείκτης ευτυχίας της μητέρας βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία ολόκληρης της ζωής της.
Και αυτό δεν αφορά στην σχέση με το μωρό, αλλά στις καταιγιστικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής μας.
Και ναι... ο θαυμαστός κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν βοηθά καθόλου προς την σωστή κατεύθυνση αφού εκεί βρίσκουν χώρο μόνο τα καλύτερα κομμάτια της μέρας, δημιουργώντας έτσι την πεποίθηση ότι αφού όλοι δείχνουν τόσο χαρούμενοι, κι εμείς πρέπει να κρύβουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα.
Μια μεγάλη πρόκληση
Είναι φυσιολογικό να βιώνεις κάποια προκλητικά συναισθήματα όταν γίνεσαι νέος γονέας, λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Και πολύ συχνά, οπωσδήποτε συχνότερα από όσο αναφέρεται, το δέσιμο με το μωρό μπορεί να καθυστερήσει.
Την ίδια στιγμή, μπορεί να συνυπάρχουν αισθήματα λύπης για την απώλεια της παλιάς μας ρουτίνας διαβίωσης. Μπορεί να αισθανθούμε παγιδευμένοι, να νιώθουμε την ανάγκη να δραπετεύσουμε από αυτό το τρομακτικά απαιτητικό νέο πλαίσιο και ταυτόχρονα να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω το μωρό μας.
Οι νέοι γονείς, τείνουν πολύ συχνά να σκέφτονται ότι τελικά δεν είναι «αρκετά καλοί» για το παιδί τους. Όμως ειλικρινά, το να μην κάνουμε τα πάντα άψογα κάθε στιγμή, είναι εντάξει. Όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις στην μεγάλη αλλαγή και δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε το μωρό μας.
Ζητήστε βοήθεια
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε τα αρνητικά συναισθήματα είναι απόρροια της κούρασης και πότε είναι ενδείξεις ότι η ψυχική μας υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο.
Τουλάχιστον μία στις πέντε νέες μητέρες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας μετά τη γέννηση ενός παιδιού, λένε οι στατιστικές. Και μάλιστα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν τα πραγματικά νούμερα να είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς πολλές μητέρες κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα φοβούμενες ότι θα κατακριθούν από τον οικογενειακό ή κοινωνικό τους περίγυρο.
Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε;
Περιγεννητική κατάθλιψη
Η κατάθλιψη δεν είναι απλά συναισθήματα θλίψης. Στην πραγματικότητα, συνοδεύεται από αισθήματα άγχους, ακόμα και τρόμου ακόμα και για συνηθισμένες δραστηριότητες. Άλλα συμπτώματα της, είναι η απώλεια ευχαρίστησης για δραστηριότητες που μέχρι τότε απολαμβάναμε, αισθήματα απελπισίας για το μέλλον και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Άγχος και ενοχλητικές σκέψεις
Όλοι έχουμε στιγμές που φανταζόμαστε ότι το μωρό, μας πέφτει. Ή ότι του συμβαίνει κάτι κακό και δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε. Μερικές φορές οι σκέψεις είναι επαναλαμβανόμενες και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές όσο κι αν προσπαθούμε. Μαζί με αυτή την ανησυχία, συχνά συνυπάρχουν διαταραχές στον ύπνο ακόμα και σωματικά συμπτώματα όπως τρέμουλο ή δυσφορία όταν βρεθούμε σε δημόσιους χώρους.
Μεταγεννητικός θυμός
Η λέξη θυμός ή οργή δεν ακούγεται πολύ συχνά όταν αναφερόμαστε σε νέες μητέρες, όμως είναι ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο. Μπορεί να αισθάνεστε αγανακτισμένες ή ευερέθιστες και να βιώνετε με μεγάλη ένταση ακόμα και την πιο μικρή ατυχία. Οι ορμονικές διακυμάνσεις και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν τέτοια συναισθήματα ομως συνήθως το αίσθημα οργής, θυμού και αδικίας προέρχεται όταν νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά στην αλλαγή και χωρίς επαρκή υποστήριξη.
Τραύμα γέννησης ή θηλασμού
Για όσες γυναίκες θυμούνται με συγκίνηση την στιγμή του τοκετού, υπάρχουν άλλες τόσες που οι αναμνήσεις τους από εκείνη την μέρα είναι επώδυνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αίσθηση αυτή αργεί να υποχωρήσει.
Συχνά, γυναίκες που βιώνουν τέτοιο τραύμα δεν αντέχουν ακόμα και στο να πλησιάσουν το μαιευτήριο στο οποίο γέννησαν, ή αποφεύγουν να σκεφτούν ο,τιδήποτε τους θυμίζει τον τοκετό. Κάποιες αισθάνονται προδομένες επειδή διαψεύστηκε η αναμενόμενη ωραιοποιημένη εμπειρία όπως είχαν ακούσει ή διαβάσει για αυτήν και τέινουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό.
Ο ύπνος ή η όρεξη μπορεί επίσης να επηρεαστούν ως αποτέλεσμα του τραύματος. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα συνδέονται με σωματική καταπόνηση ή κάποιον κίνδυνο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της γέννας, αλλά συχνά αφορούν και στο πώς η νέα μητέρα αισθανόταν κατά την διάρκεια της διαδικασίας, αναφορικά με την διάψευση συμπαράστασης ή υποστήριξης.
Παρόμοια συναισθήματα τραύματος ή θλίψης καταγράφονται και σχετικά με τις εμπειρίες σίτισης των βρεφών. Εάν αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο θηλασμό ή έπρεπε να σταματήσετε πριν νιώσετε έτοιμες, μπορεί αυτό να πυροδότησε αισθήματα ενοχής, θυμού, και απώλειας.
Κατανοώντας την εξουθένωση
Αν αυτά τα συναισθήματα σας φαίνονται γνώριμα, ή αν βιώνετε αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου, της διατροφής ή στα επίπεδα ενέργειας σας, μην αφεθείτε στην εξουθένωση.
-
Μιλήστε με φίλους: Μερικές φορές απλώς το να μοιραζόμαστε τα αισθήματα μας, συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αισθάνονται έτσι, μπορεί να είναι βαλβίδα εκτόνωσης.
-
Συζητήστε με τον γιατρό σας: Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την φύση των συναισθημάτων σας και να προτείνε, αν χρειάζεται, θεραπευτικές προσεγγίσεις.
-
Φροντίστε τον εαυτό σας: οι εκτός σπιτιού δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσουν θετικά το πώς αισθάνεστε. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από άλλους για να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.
-
Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης: Ναι, ίσως ακούγεται αστείο όμως ασκήσεις διαχείρισης άγχους δεν είναι μόνο η γιόγκα και ο διαλογισμός. Οι ειδικοί προτείνουν, όταν νιώθετε κλιμάκωση των επιπέδων στρες, να επικεντρώνεστε στο άμεσο περιβάλλον γύρω σας, αναθέτοντας στο μυαλό φαινομενικά παιδιάστικες αποστολές όπως είναι ο εντοπισμός 5 αντικειμένων ίδιου χρώματος, που θα μετρήσετε και θα απαριθμήσετε δυνατά. Συγχαρητήρια, μόλις διαχειριστήκατε αποτελεσματικά το άγχος σας...
Πάνω από όλα να θυμάστε ότι κανένα από αυτά τα συναισθήματα δεν έχει να κάνει με το πόσο αγαπάτε το μωρό σας ή το πόσο καλά το φροντίζετε. Συχνά οι μητέρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας είναι απόλυτα συγκεντρωμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών του μωρού φοβούμενες ότι δεν είναι επαρκείς.
Να θυμάστε... το μωρό σας θα είναι καλά, αλλά είναι σημαντικό να είστε καλά κι εσείς.