Οι καταστροφικές επιπτώσεις του στρες είναι γνωστές, αλλά ευτυχώς, το σώμα μας διαθέτει ένα ενσωματωμένο σύστημα για τη διαχείριση και την ανάκαμψη από αυτό. Αυτό το σύστημα ονομάζεται παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PSNS). Παρόλο που υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η χαλάρωση μέσω μασάζ - μπορεί να ενεργοποιήσει το PSNS, η νέα μελέτη από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Konstanz στη Γερμανία έχει μετρήσει επιστημονικά και επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα.
Στην εργασία τους, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι σύντομοι περίοδοι χαλάρωσης μπορεί να είναι ψυχολογικά και φυσιολογικά αναζωογονητικές και ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο έντονο με μασάζ.
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης είναι ο καθηγητής Jens Pruessner του εργαστηρίου Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου, ο οποίος είναι μέλος του Κέντρου Αριστείας «Κέντρο Προηγμένης Μελέτης Συλλογικής Συμπεριφοράς». Εξηγεί τη σημασία της νέας έρευνας:
«Για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, πρέπει να κατανοήσουμε το αντίθετο - τη χαλάρωση. Οι θεραπείες χαλάρωσης δείχνουν μεγάλη υπόσχεση ως ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες, αλλά απαιτείται πιο συστηματική επιστημονική αξιολόγηση αυτών των μεθόδων».
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020 των επιστημονικών εκθέσεων .
Για τη μελέτη τους, η ομάδα χωρίζει τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα δέχτηκε μασάζ κεφαλής και λαιμού 10 λεπτών με μέτρια πίεση που προορίζεται να διεγείρει το κολπικό νεύρο του PSNS. Αυτό το νεύρο περιέχει περίπου το 75% των νευρικών ινών PSNS, διακλαδίζοντας τα πολλά όργανα του σώματος με τα οποία αλληλεπιδρά το σύστημα. Η δεύτερη ομάδα ατόμων έλαβε πολύ πιο απαλό μασάζ αυχένα και ώμου 10 λεπτών ως μέσο προσδιορισμού του αποτελέσματος ενεργοποίησης PSNS απλής επαφής.
Μια τρίτη ομάδα ελέγχου απλώς κάθισε σε ένα τραπέζι χαλαρώνοντας για 10 λεπτά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φυσιολογικές και ψυχολογικές μετρήσεις για να αξιολογήσουν το βαθμό στον οποίο κάθε παρέμβαση ή έλλειψη ενεργοποίησε το PSNS των συμμετεχόντων.
Η φοιτητής της νευροψυχολογίας Maria Meier ηγήθηκε της ομάδας, η οποία αξιολόγησε τη φυσιολογική επίδραση των εξετάσεων μετρώντας τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, καθώς και τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) . Ο HRV είναι μια μέτρηση των διακυμάνσεων στα χρονικά διαστήματα μεταξύ των καρδιακών παλμών. Για παράδειγμα, όταν το σώμα βρίσκεται σε λειτουργία μάχης ή πτήσης, υπάρχει πολύ μικρή παραλλαγή επειδή η καρδιά χτυπά γρήγορα με σταθερό ρυθμό. Αυτό θα παρέχει χαμηλή τιμή HRV. Όταν το σώμα είναι χαλαρό, εμφανίζεται μεγαλύτερος βαθμός διακύμανσης, με αποτέλεσμα υψηλότερο HRV.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα HRV μετά. Ωστόσο, οι πιο δραματικές αυξήσεις του HRV ανήκαν σε εκείνους που είχαν λάβει μασάζ. Ο τύπος του μασάζ δεν είχε σημασία. Η απλή απτική επαφή αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματική για να βοηθήσει ένα άτομο να χαλαρώσει, όπως ένα μασάζ που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ενεργοποιήσει το PSNS.
Ψυχολογικά, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι και πιο χαλαροί μετά τις εξετάσεις. Συνολικά, τα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι το να πάρεις λίγα λεπτά για να χαλαρώσεις μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί το άγχος. Η προσθήκη ενός χαλαρωτικού μασάζ κάνει ακόμα περισσότερα για την ενεργοποίηση του PSNS και την ανακούφιση των σωματικών και ψυχικών επιπτώσεων του στρες.
Διαχείριση άγχους
Ο Meier καταλήγει: «Είμαστε πολύ πιο σίγουροι από τα ευρήματα ότι οι σύντομες περίοδοι απεμπλοκής είναι αρκετές για να χαλαρώσουν όχι μόνο το μυαλό αλλά και το σώμα. Δεν χρειάζεστε επαγγελματική θεραπεία για να χαλαρώσετε. Το να πιέζετε απαλά τους ώμους σας ή ακόμα και να ακουμπάτε το κεφάλι σας στο τραπέζι για 10 λεπτά, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε τη φυσιολογική μηχανή χαλάρωσης του σώματός σας".
Εξίσου σημαντική με το εύρημα της μελέτης είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος για αντικειμενική αξιολόγηση των θεραπειών χαλάρωσης. Με τους ειδικούς που συχνά αναφέρουν το άγχος ως οδηγό ασθενειών όπως η κατάθλιψη, ένα αξιόπιστο μέσο επικύρωσης των τεχνικών χαλάρωσης έχει σαφώς αξία.
Λέει ο Meier, «Το μασάζ, που ήταν μια τόσο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία χαλάρωσης, ήταν η πρώτη μας μελέτη. Το επόμενο βήμα μας είναι να ελέγξουμε εάν άλλες σύντομες παρεμβάσεις, όπως ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμός, δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα ψυχολογικής και φυσιολογικής χαλάρωσης».