Στην πραγματικότητα πρόκειται για παιδιά ή ομάδες παιδιών, που χρησιμοποιούν ή δέχονται βία, παιδιά που χρήζουν υποστήριξης και παιδιά που ενδέχεται και τα ίδια έχουν έρθει αντιμέτωπα με δυσμενείς εμπειρίες στην παιδική τους ηλικία, και που έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και όχι εγκλεισμό σε χώρους σωφρονισμού.
Η τεράστια ανάγκη για Πρόληψη καταδεικνύεται έντονα και στα Στατιστικά του Α’ Εξαμήνου του 2024. Κάθε ημέρα, στις τέσσερις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού -Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017- διαχειρίζονταν, με τους εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του, 462 κλήσεις ενώ κάθε ημέρα πραγματοποιούσαν:
- μία συμβουλευτική για Bullying
- τρεις συμβουλευτικές για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών (αυτοκτονικότητα, αυτοκτονικός ιδεασμός και αυτοτραυματισμός, χρήση ουσιών κ.λπ.)
- εννέα συμβουλευτικές για θέματα παιδιών
- Παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία όλης της χώρας σε 317 μαθητές/τριες, 43 γονείς και κηδεμόνες και 28 εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες
- Συνολικά το Α’ Εξάμηνο του 2024 «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
- Διαχειρίστηκε 83.580 κλήσεις στις 4 Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης
- Πραγματοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία όλης της χώρας σε 33.270 μαθητ/τριες, 4.119 γονείς και κηδεμόνες, 2.568 εκπαιδευτικούς και 392 επαγγελματίες για θέματα όπως το bullying κ.λπ.
- Παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη σε 507 παιδιά και 1.118 ενήλικες
- Διαχειρίστηκε και παρείχε υποστήριξη σε 389 παιδιά, μέσω ενημέρωσής μας από ΜΜΕ και social media
Φαινόμενο με τρομακτικές διαστάσεις
Τα περιστατικά βίας, επιθετικότητας και bullying κατακλύζουν την επικαιρότητα καθημερινά, ενώ η συχνότητα και η διάστασή τους είναι τρομακτική. Οι συνέργειες, η ένωση επαγγελματιών -εκπαιδευτικών, εισαγγελέων, ειδικών κ.ο.κ. καθώς και οι συνεχείς ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις παιδιών, γονέων-εκπαιδευτικών μπορούν να μετατρέψουν τις λέξεις σε πράξεις που θα επιφέρουν αποτέλεσμα.
Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα παιδιά είναι η λύση και ο κοινός στόχος όλων, ώστε να βρεθούμε δίπλα στα παιδιά και όχι απέναντί τους!
Η ανάπτυξη και η εφαρμογή κοινών καλών Ευρωπαϊκών Πρακτικών, όπως το πρόγραμμα SAFER -«Κοινωνικές ικανότητες και θεμελιώδη δικαιώματα για την πρόληψη του εκφοβισμού» με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς- που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του, Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στη Βία και τον Εκφοβισμό (European Antibullying Network – EAN) είναι μια από τις πολλές εναλλακτικές, που δεν απαιτεί καταστολή από τον Νόμο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.safer-erasmus.eu/
Η θέση του «Χαμόγελου» για το νέο νομοθετικό πλαίσιο εδώ: https://youtu.be/n_DsNC88ZeM?si=TPIHJTGLrW0fRfDf
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο στη διάθεση των παιδιών και των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών αλλά και των Αρχών με:
- Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
- Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
- Εφαρμογή Chat 1056
- CyberTipLine Hellas
- Κινητές μονάδες άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης της οικογένειας, γονέων και παιδιών
- Εκστρατεία Ενημέρωσης «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ»
- Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων στις σχολικές κοινότητες
- Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού»
- Ακαδημία Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Smile Academy, η οποία πέραν της εξ αποστάσεως διδασκαλία από εθελοντές δασκάλους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.
- Υποστήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, που ξεκίνησε αρχές του 2020