Για χιλιάδες χρόνια, Άραβες, Ινδιάνοι και Ασιάτες θεραπευτές εξυμνούσαν στο τζίντζερ ως φαγητό και φάρμακο. Αυτό το τροπικό φυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια βοτάνων με τον κουρκουμά και το κάρδαμο και είναι αποτελεσματικό για την ανακούφιση της ναυτίας και του εμετού που προκαλούν διάφορε ασθένειες.
Το βότανο αυτό άρχισε να διαδίδεται στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Ο παθολόγος Robert Thornton το 1814 έλεγε ότι δύο με τρεις κούπες τσάι από τζίντζερ το πρωί μπορεί να ανακουφίσει τη δυσπεψία λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Νεότερες έρευνες αργότερα επιβεβαίωσαν ότι το τζίνζερ μειώνει την ναυτία και τον εμετό που προκαλείται από πολλαπλές αιτίες όπως η ναυτία που έχουν το πρωί οι εγκυμονούσες, το μετεγχειρητικό στρες αλλά και χημειοθεραπείες μεταξύ άλλων.
Το τζίντζερ έχει επίσης τα εξής οφέλη:
- Μειώνει τον πόνο και την φλεγμονή και είναι αρκετά αξιόπιστο στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, των πονοκεφάλων και των πόνων περιόδου
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
- Μάχεται τους ρινοϊούς που προκαλούν γρίπη
- Είναι πολύ καλό στην αντιμετώπιση βακτηρίων όπως η σαλμονέλα που προκαλεί διάρροια ενώ μάχεται και τα πρωτόζωα όπως είναι οι τριχομονάδες.
- Μειώνει τα αέρια και τους σπασμούς
- Προλαμβάνει τους πόνους στο στομάχι που προκαλούν μη στεροειδή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη.
Ορισμένες μελέτες επίσης δείχνουν ότι τα βιοενεργά μόρια στο τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων όπως του παχέος εντέρου, του στομάχου, των ωοθηκών, του ήπατος, του δέρματος, του μαστού και του προστάτη. Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερη έρευνα για να δούμε αν αυτό είναι αλήθεια.
Πληροφορίες από www.webmd.com, https://www.everydayhealth.com