Η «μελαγχολία μετά τις γιορτές» είναι τόσο συνηθισμένη που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατέληξαν σε έναν συνδυασμό βραχύβιων συμπτωμάτων που περιγράφουν την δυσθυμία που ακολουθεί αυτή την περίοδο ανάπαυλας πριν όλοι προσγειωθούμε ξανά στην πραγματικότητα.
Σε μια μελέτη που οι ερευνητές ονόμασαν «Η επίδραση των Χριστουγέννων στην Ψυχοπαθολογία», οι επιστήμονες προχώρησαν σε βιβλιογραφική έρευνα από το 1980 έως σήμερα αναζητώντας πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην περίοδο των Χριστουγέννων με διαταραχές ψυχικής φύσεως.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν μείωση στη συνολική χρήση των ψυχιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, και σε περιστατικά που αφορούσαν συμπεριφορά αυτοτραυματισμού και απόπειρες αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Όμως παράλληλα εντόπισαν και ανάκαμψη όλων των συναφών περιστατικών αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στην προκειμένη περίπτωση, το «σύνδρομο μελαγχολίας μετά τις γιορτές» δεν αντανακλά μια σοβαρή περίπτωση ψυχικού προβλήματος ωστόσο τα συμπτώματα του μπορούν πραγματικά να δυσκολέψουν την επιστροφή στην καθιερωμένη ρουτίνα.
Πώς εκδηλώνεται η μεθεόρτια μελαγχολία
- Αισθήματα κενότητας: «Άδειος». Είναι από τις πιο συχνές λέξεις που ακούν οι γιατροί από όσους ζητούν να περιγράψουν την κακή ψυχική τους διάθεση μετά το τέλος των γιορτών.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μετά τους φρενήρεις ρυθμούς που συνοδεύουν τα Χριστούγεννα, με συγκεντρώσεις, αγορά δώρων, αλλαγή στην διακόσμηση του σπιτιού και αποχή από την καθημερινή εργασία, υπάρχει μια σωματική εξάντληση που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε παρά μόνο όταν πρέπει να επιστρέψουμε στις συνηθισμένες μας ασχολίες. Αυτό μαζί με την απουσία βραχύβιων στόχων όπως ο προγραμματισμός των ημερών αργίας, ίσως δημιουργεί το αίσθημα κενού που περιγράφεται από πολλούς. - Απογοήτευση: Μια αίσθηση απογοήτευσης, μπορεί να είναι απλά η γέφυρα που θα μας επαναφέρει συναισθηματικά και ψυχικά σε πιο φυσιολογική κατάσταση, μετά από τα έντονα συναισθήματα χαράς που συνήθως πυροδοτούν τα Χριστούγεννα. Η πανδημία άλλαξε για μεγάλο διάστημα τις καθιερωμένες συνήθειες που συνόδευαν τις γιορτές και ακόμα, λένε οι ειδικοί, “διψάμε” να περάσουμε χρόνο με φίλους ή συγγενείς προσπαθώντας να αναπληρώσουμε όσα χάσαμε εξαιτίας της περιόδου κοινωνικής απομόνωσης που προηγήθηκε. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, όμως η αίσθηση απογοήτευσης είναι χαρακτηριστικό της αυτορύθμισης και αναπροσαρμογής των συναισθημάτων μας μετά από μια περίοδο έντονα φορτισμένων ημερών.
- Στρες:Η επάνοδος στις τυπικές υποχρεώσεις είναι ένας μοχλός δημιουργίας άγχους, είτε αυτό σημαίνει να ξεστολίσουμε το σπίτι από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, είτε να προετοιμαστούμε για το ταξίδι επιστροφής από εκεί που περάσαμε τις μέρες των γιορτών. Η επιστροφή, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, μπορεί να επιτείνει το στρες που δημιουργείται από μια σειρά αναπόφευκτων εργασιών που αναγκαστικά πρέπει να διεκπεραιώσουμε.
Κωδικοποιημένα, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της περιόδου μπορεί να είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες:
- Ανησυχία
- Κακοκεφιά
- Μελαγχολία
- Αισθήματα θυμού
- Αλλαγές στην ρουτίνα του ύπνου
- Άγχος για οικονομικά θέματα
«Αναρρώνοντας» από τις… γιορτές
Πώς μπορούμε να αισθανθούμε καλύτερα;
Η πρώτη συμβουλή των ειδικών είναι «πάρτε τον χρόνο σας». Δώστε στον εαυτό σας μερικές μέρες προσαρμογής χωρίς να απαιτείτε άμεση προσαρμογή στην ταχύτητα που συνήθως περιλαμβάνει η καθημερινότητα είτε της εργασίας, είτε του οικιακού περιβάλλοντος. Κανείς δεν έπαθε τίποτα επειδή μάζεψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του από το σαλόνι δέκα – ή και περισσότερες – μέρες αργότερα…
Συνεχίστε να προγραμματίζετε συναντήσεις με φίλους, αν αυτό σας ευχαριστεί. Το τέλος των γιορτών δεν σημαίνει ότι τελειώνει και η διάθεση για κοινωνικοποίηση.
Μοιραστείτε τα αισθήματα σας με τους κοντινούς σας ανθρώπους και μην διστάσετε να «κακομάθετε» τον εαυτό σας με το να επικεντρωθείτε για ένα διάστημα στις δικές σας ανάγκες.
Κατανοήστε το άγχος που αισθάνεστε και αντί να το απωθείτε, προσπαθήστε να βρείτε τρόπο αποσυμπίεσης… από μια βόλτα ή την επιστροφή στο γυμναστήριο, μέχρι μια καλή ταινία ή ένα ωραίο βιβλίο, προσανατολιστείτε σε δραστηριότητες που θα σας κάνουν να επανέλθετε πιο ομαλά στην καθημερινή ρουτίνα σας.
Και τελικά, αν τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη σας εποχή του χρόνου, κανείς δεν θα σας εμποδίσει να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό των επόμενων γιορτών σας, από σήμερα κιόλας…
Πηγή: VERYWELLMIND.COM