Επικοινωνήσαμε μαζί του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού (25/10) και μας είπε ότι είναι αρκετές εκείνες, κυρίως οι πιο ηλικιωμένες που αποφεύγουν την μαστογραφία «επειδή μεγάλωσαν».
«Στην ηλικία των 40 - 50 ετών είναι αυξημένη η πιθανότητα να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις εκτός από υπέρηχο μαστού και μαγνητική εξέταση καθώς οι αποτιτανώσεις δεν είναι ορατές όσο μεγαλώνει η γυναίκα» δήλωσε Ευάγγελος Φιλόπουλος, χειρουργός ογκολόγος στο news4health.gr και τόνισε ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες πολύ συχνά αμελούν τις εξετάσεις τους ακριβώς επειδή νιώθουν ότι μεγάλωσαν». «Ακούμε πολύ συχνά να μας λένε αφού μεγάλωσα δεν έχω ανάγκη».
«Μειώθηκαν οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και αυξήθηκαν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Το 2020 ήταν περισσότερες οι γυναίκες που υπολογίζεται ότι διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού - 7.030 γυναίκες - σε σύγκριση με το 2014 και το 2018 που είχαμε κατά μέσο όρο 4.000 διαγνώσεις» πρόσθεσε ο ίδιος. Η θνητότητα υπολογίζεται στις 2.500 χιλιάδες.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, σήμερα ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αμέλεια, φόβος και οικονομικοί παράγοντες κρατούν τις γυναίκες...μακριά από τις εξετάσεις
Όπως δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, από τη μια μειώθηκαν οι καπνιστές που είναι θετικό γεγονός, από την άλλη όπως φαίνεται οι γυναίκες αμελούν περισσότερο την υγεία τους, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα ο καρκίνος του μαστού να ξεπεράσει σε διαγνώσεις και αυτόν του πνεύμονα.
Είναι σπάνιο για μια γυναίκα κάτω των 40 ετών να έχει καρκίνο του μαστού ωστόσο ο μαστογραφικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός όπως είπε τονίζοντας την σημασία της πρόληψης. «Στην ηλικία των 40 - 50 ετών είναι αυξημένη η πιθανότητα να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις εκτός από υπέρηχο μαστού και μαγνητική εξέταση καθώς οι αποτιτανώσεις δεν είναι ορατές όσο μεγαλώνει η γυναίκα» είπε ο κ. Φιλόπουλος και τόνισε ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες πολύ συχνά αμελούν τις εξετάσεις τους ακριβώς επειδή νιώθουν ότι μεγάλωσαν». «Ακούμε πολύ συχνά να μας λένε αφού μεγάλωσα δεν έχω ανάγκη».
Επίσης, πέρα από αυτές τις δικαιολογίες αυτές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δήλωσε ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η οικονομική κατάσταση και η μόρφωση των γυναικών υπογραμμίζοντας ότι η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου έχει παίξει και συνεχίσει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καθώς υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες εξετάσεις.
Ο κ. Φιλόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν νησιά αλλά και χωριά στα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα των απαραίτητων εξετάσεων όπως για παράδειγμα στην Ίο και στην ορεινή Αρκαδία, όπου η παρουσία της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου έπαιξε καταλυτικό ρόλο. «Είμαστε ικανοποιημένοι από έργο της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου. Είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και συνεχίζουμε».
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία «η Φώφη Γεννηματά υπήρξε “νονά” του δεύτερου κινητού μαστογράφου της Αντικαρκινικής (η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη ήταν της πρώτης). Η επιλογή να είναι αυτή που θα εγκαινίαζε την δεύτερη κινητή μονάδα υπήρξε εκ μέρους μας συνειδητή πράξη αναγνώρισης της γενναίας στάσης της, που αποτέλεσε παράδειγμα για κάθε γυναίκα που βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού».
Πώς και ποιοι μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Αντικαρκινικής Εταιρείας
Σε ερώτηση του news4health.gr σχετικά με το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και μεις στην ενίσχυση του έργου της αντικαρκινικής εταιρείας τονισε αρχικά ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς όπως για παράδειγμα οι δήμοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους, ώστε να κανονίζουν να επισκέπτεται ο ψηφιακός μαστογράφος την περιοχή τους.
«Υπάρχουν περιοχές όπως η Κηφισιά τις οποίες έχει επισκεφθεί η κινητή μονάδα Μαστογράφου και παρολο που πρόκειται για μια μια πλούσια περιοχή βλέπουμε ότι υπάρχουν και εκεί άτομα τα οποία χρειάζονται βοήθεια. Πλέον, ο Μαστογράφος πηγαίνει και σε πόλεις της Αττικής ενώ στη αρχή πήγαινε σε νησιά» είπε ο κ. Φιλόπουλος. Και συνέχισε: « Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου μπορεί να κάνει και 40 μαστογραφίες τη μέρα και αν χρειαστεί και περισσότερες και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην χορηγία της Estée Lauder, ο οποίος ένας πολύ σημαντικός χορηγός όπως είπε και στηρίζει το έργο της εταιρείας στην Ελλάδα όπως και άλλες αντίστοιχες καμπάνιες στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε το συλλεκτικό ροζ βραχιολάκι της εταιρείας που κατασκευάζεται από τον σχεδιαστή Duka.
Επίσης, τόνισε ότι οι γυναίκες που έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και οι συγγενείς αλλά και οι φροντιστές τους μπορούν να καλούν την γραμμή 215 215 21 21 για να μιλήσουν με με ψυχολόγους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν και μέσω viber, messenger αλλά και e- mail. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Πρέπει να τονίσουμε ότι το προσδόκιμο ζωής είναι καλό στις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αναβάλλουν την εξέτασή τους από φόβο. «Το 85% των γυναικών με καρκίνο μαστού αγγίζει την πενταετή επιβίωση και περίπου το 80% ξεπερνά τα δέκα χρόνια με τον καρκίνο του μαστού να εξελίσσεται σε χρόνια νόσο» είπε ο κ. Φιλόπουλος, υπογραμμίζοντας την αξία των προληπτικών εξετάσεων.