Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκριναν πρώτες σε όλο τον κόσμο ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Έτσι, ξεκινάει άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού της Βρετανίας κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η πρωτοβουλία των Βρετανών δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη.
Ειδικότερα, όπως ανέλυσε η εμπειρία των προηγούμενων ετών αναδεικνύει ότι οι «Βρετανοί έχουν επιδείξει στο πρόσφατο παρελθόν εγρήγορσή, τόλμη, αυξημένα αντανακλαστικά, αποφασιστικότητα αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού» σημείωσε.
«Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχουν αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στη διάρκεια μικρών επιδημικών εξάρσεων σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών» ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχει συμπλήρωσε: «Τον Νοέμβριο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας οροομάδας C. Είχαν προηγηθεί μεγάλες επιδημικές εξάρσεις της μηνιγγιτιδόκοκκής νόσου από τι αρχές της δεκαετίας του 90, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά βρέφη, παιδιά και έφηβοι σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα Οι μελέτες για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τότε χρησιμοποιούσαν μία πρωτοπόρα τεχνική. Την τεχνική των συζευγμένων πολυσακχαριδικών εμβολίων και έτσι ενώ ξεκίνησαν οι μελέτες το 1994 ολοκληρώθηκαν μετά από 5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό χάθηκαν πολύτιμες ζωές».
Η καθηγήτρια εξηγεί ότι μέσα σε λίγους μήνες οι Βρετανοί πρώτοι σε όλο τον κόσμο πέτυχαν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και των εφήβων, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στη χώρα τους κατά 90%.
Η επιχείρηση - αστραπή εμβολιασμού των 78% των εγκύων
Στη συνέχεια η καθηγήτρια, εξηγεί πώς η Βρετανία ενήργησε αστραπιαία το 2012 και εξάλειψε την ενδημική έξαρση του κοκκύτη.
«Το Σεπτέμβριο του 2012, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγους μήνες σημειώθηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά κοκκύτη σε βρέφη κάτω των 3 μηνών, με αποτέλεσμα και αρκετούς θανάτους, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν όλες τις έγκυούς, σπάζοντας πολλά ταμπού. Πέτυχαν μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες να εμβολιαστεί το 78% των εγκύων που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Έτσι, σταμάτησαν την ενδημική έξαρση του κοκκύτη στη χώρα και διαφύλαξαν τη ζωή των βρεφών τους» ανέλυσε η καθηγήτρια.
«Όλα αυτά σας τα λέω για να σας δείξω πώς η εφαρμογή ενός εμβολιασμού όποτε απαιτείται για λόγους Δημόσιας Υγείας πραγματικά σώζει ζωές» κατέληξε.