Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «Είναι πλέον προφανές και από τα ελληνικά και από τα παγκόσμια δεδομένα ότι η βελτίωση ενός πλήρους έντασης κύματος του COVID-19 στα μέσα του χειμώνα είναι εξαιρετικά πιο επίπονη και αργή διαδικασία από ότι την άνοιξη».
Ο καθηγητής αναλύοντας την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα ανέφερε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Τα ενεργά κρούσματα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά σε Θεσσαλονίκη και Αττική αλλά πλέον υποχωρούν σταδιακά στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη Οκτώβρη προς αρχές Νοέμβρη.
Στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί με ποσοστό περίπου 7-8% μεσοσταθμικά προς το τέλος της εβδομάδας ενώ αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη επιτάχυνε τη μείωση των διαγνώσεων σε ποσοστό μέχρι και 25%. Με βάση τις μειώσεις των κρουσμάτων στα 2 αστικά κέντρα οι ρυθμοί αναπαραγωγής φαίνεται ότι έχουν συγκίνει κάτω του 1 και στις 2 περιοχές.
Επομένως, η επιδημιολογική συρρίκνωση στα 2 αστικά κέντρα συνεχίζεται και στη «Θεσσαλονίκη πιθανώς ταχύτερα από ότι στην Αθήνα». Παρόλα αυτά, το επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από της Αττικής.
Η διασπορά της επιδημίας στα Βόρεια της χώρας διατηρείται αν και δείχνει κάποια μικρά σημεία υποχώρησης. Στη Λάρισα παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με κάποια μικρά σημεία υποχώρησης.
Στην Δυτ. Ελλάδα επιμένει το επιδημιολογικό φορτίο αν και σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το φορτίο στα νότια της χώρας παραμένει σχετικά χαμηλό.
Ηλικιακά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εμφανίζονται περισσότερο στο σχετικά βαρύτερο προφίλ νοσηρότητας που δημιουργήθηκε από τα μέσα Νοέμβρη και μετά.
Ειδικότερα, οι διαγνώσεις των 40-65 ετών και άνω των 65 ετών έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ενώ οι 19-39 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά παραμένουν στη σχετικά χαμηλή επίπτωση που έχουν σε όλη την πανδημία.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζεται και φαίνεται ότι ακολουθείται φυσιολογικά από αντίστοιχη μείωση στην πίεση στο Σύστημα Υγείας, όπως καταγράφεται από μία μικρή πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
«Το επιδημιολογικό φορτίο συνολικά βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, το φορτίο που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας μας δε βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Συνεπώς η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο Σύστημα Υγείας που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.