Στην Αττική οι διαγνώσεις υποχώρησαν και έφτασαν μέχρι το 20% ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση της επιδημίας επιταχύνθηκε και έφτασε μέχρι και 30% λιγότερης διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στις ηλικίες άνω των 65 παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων
«Μπήκαμε σε μία περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης. Αυτή η ύφεση, όμως, είναι εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα» προειδοποίησε πάντως.
«Ακόμα απορροφάμε τους κραδασμούς του 1ου κύματος»
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ και η πίεση στο Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση.
Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ κυμάνθηκε στο 8-9% μείωση των ασθενών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο. κ. Μαγιορκίνης στάθηκε στο αντίκτυπο του 2ου κύματος στη σημερινή κατάσταση στις ΜΕΘ.
«2 μήνες μετά το 2ο κύμα, η κατάσταση στις ΜΕΘ, πάντως, παραμένει επιβαρυμένη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου 100 ανά ημέρα αυτή τη τη στιγμή. Από αυτούς που θα εισαχθούν, ένα σημαντικό ποσοστό θα διασωληνωθούν» είπε.
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι στην αποκορύφωση του 2ου κύματος σημειώθηκαν ακόμα και 500 εισαγωγές με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας. «Είναι προφανές ότι το Σύστημα Υγείας ακόμα απορροφάει τους κραδασμούς της αποκορύφωσης του 2ου κύματος αντιμετωπίζοντας εισροή που κυμαίνεται στο 20% της πλήρους έντασης του 2ου κύματος» συμπλήρωσε.