Κι όμως, ακόμα και μια μικρή αλλαγή όπως αυτή, είναι ικανή να σοκάρει τον οργανισμό μας, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με την Δρ. Beth Ann Malow, Καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, «ο ύπνος επηρεάζει την υγεία με πάρα πολλούς τρόπους – το βάρος μας, την διάθεσή μας, την καρδιά μας αλλά και τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο μας».
Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα λίγο διάστημα πριν την αλλαγή της ώρας, βοηθούν το σώμα μας να προσαρμοστεί στο νέο ωράριο.
Όπως συμβουλεύει ο Δρ Charles Czeisler, επικεφαλής του Εργαστήριου Ύπνου στο Brigham and Women's Hospital, τις ημέρες που προηγούνται της αλλαγής της ώρας, προσπαθήστε να πέφτετε για ύπνο και να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο ώστε το σώμα να προετοιμαστεί.
Παράλληλα, προτείνει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνης τις απογευματινές και βραδινές ώρες αλλά και η μεσημεριανή σιέστα κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η βραδινή κατάκλιση.
Επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM), επισημαίνουν ότι για κάποιες μέρες το σώμα μας θα αντιστέκεται στην ένδειξη του ρολογιού και θα θέλει να κοιμηθεί αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση, το να επιμείνουμε σταθερά στην ρουτίνα πριν τον ύπνο που ακολουθούμε όλο τον χρόνο, θα βοηθήσει. Όπως και κάποιες άλλες προσαρμογές στην καθημερινότητα μας που αποτελούν «χρονικές ενδείξεις» για το σώμα, παραδείγματος χάριν οι ώρες των γευμάτων μας.
Ο ρόλος που παίζει το φως του ήλιου
Το φως είναι αυτό που υπαγορεύει στο ρολόι του σώματός μας ή στον κιρκάδιο ρυθμό μας τι ώρα είναι, εξηγούν οι ειδικοί. Έτσι, μεγιστοποιώντας την έκθεση μας στο πρωινό φως και ελαχιστοποιώντας αντίστοιχα την έκθεση αργότερα στην μέρα, βοηθάμε το εσωτερικό μας ρολόι να προσαρμοστεί καλύτερα σε αυτή τη διαταραχή που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας δύο φορές το χρόνο.
Η ειδικός στον ύπνο Δρ Shelby Harris, συμβουλεύει να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε σε εξωτερικούς χώρους την Κυριακή που η ώρα αλλάζει.
«Κάντε έναν ήπιο περίπατο, ασκηθείτε ελαφρά... δεν είναι ανάγκη η δραστηριότητα σας έξω να έχει μεγάλη ένταση, αρκεί να συνυπάρχει κίνηση και έκθεση στο φως», υπογραμμίζει.
Όσοι δεν προλαβαίνετε να περάσετε μια μέρα στην ύπαιθρο, τουλάχιστον κατά τους επιστήμονες, τραβήξτε διάπλατα τις κουρτίνες και αφήστε το φυσικό φως να πλημμυρίσει το σπίτι από νωρίς το πρωί, συμπεριλαμβανομένης της κρεβατοκάμαρας σας αφού έτσι είναι πιο πιθανό να συνηθίσετε να ξυπνάτε πλέον λίγο νωρίτερα...
Πηγή: cbsnews.com