Ενώ τα στοιχεία για τη χολέρα παραμένουν ανεπαρκή, τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ το 2022 ήταν υπερδιπλάσια από εκείνα του 2021. Σαράντα τέσσερις χώρες ανέφεραν μια αύξηση κρουσμάτων κατά 25%, ενώ το 2021 οι χώρες που ανέφεραν κρούσματα χολέρας ήταν 35 χώρες .
Επτά χώρες -Αφγανιστάν, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαλάουι, Νιγηρία, Σομαλία, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας- ανέφεραν η καθεμία πάνω από 10.000 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι συνήθως να ελεγχθεί.
Η χολέρα είναι μια οξεία εντερική λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω τροφίμων και νερού μολυσμένων με κόπρανα που περιέχουν το βακτήριο Vibrio cholerae. Συνδέεται στενά με την έλλειψη επαρκούς ασφαλούς νερού και αποχετευτικού δικτύου, λόγω της υπανάπτυξης, της φτώχειας και των συγκρούσεων. Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο σε αυτή την έξαρση, καθώς ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες και κυκλώνες προκαλούν νέα κρούσματα και επιδεινώνουν τα ήδη υπάρχοντα.
Τα τρέχοντα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι αυτή η παγκόσμια άνοδος συνεχίζεται. Εικοσιτέσσερις χώρες αναφέρουν επί του παρόντος ενεργά κρούσματα, ενώ ορισμένες χώρες βρίσκονται εν μέσω οξείας κρίσης.
Η αυξημένη ζήτηση υλικών για τη χολέρα αποτελεί πρόκληση για τις προσπάθειες ελέγχου της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τον Οκτώβριο του 2022, η Διεθνής Ομάδα Συντονισμού (ICG) -ο φορέας που διαχειρίζεται τις προμήθειες εμβολίων έκτακτης ανάγκης- έχει αναστείλει το καθιερωμένο σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεων στις εκστρατείες αντιμετώπισης κρουσμάτων χολέρας, χρησιμοποιώντας αντ' αυτού μια προσέγγιση μίας δόσης.
Ο ΠΟΥ στηρίζει τις χώρες προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιδημίες χολέρας με επείγουσες διαδικασίες μέσω της ενίσχυσης της επιτήρησης της δημόσιας υγείας, της διαχείρισης των κρουσμάτων και των μέτρων πρόληψης, της παροχής βασικών ιατρικών προμηθειών, του συντονισμού των αποστολών στο πεδίο με τους εταίρους και της υποστήριξης της επικοινωνίας κινδύνου και της εμπλοκής της κοινότητας.
Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια ύψους 160,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της χολέρας μέσω του παγκόσμιου στρατηγικού σχεδίου ετοιμότητας, ετοιμότητας και αντιμετώπισης. Μέχρι στιγμής μόλις 16,6 εκατομμύρια δολάρια έχουν αποδεσμευτεί από το Ταμείο έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της χολέρας το 2022 και το 2023.