Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ορμόνη ώστε να μεταφέρει την γλυκόζη στα κύτταρα και τους μύες του σώματος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από τα φυσιολογικά.
Για αυτούς τους ασθενείς, η υιοθέτηση του κατάλληλου διαιτολογίου, είναι πραγματικά ο πυλώνας της αντιμετώπισης της πάθησης, όπου η κατανάλωση των κατάλληλων τροφίμων αποφέρει δυο βασικά οφέλη:
- Την μείωση των τιμών σακχάρου στο αίμα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα αλλά και οι βλαβερές συνέπειες της νόσου.
- Η δυνατότητα για υγιή απώλεια βάρους
Τα μυστικά της σωστής διατροφής
Η ιδανική διατροφή για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, περιλαμβάνει ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, μέτρια κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκωνν, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά.
Ταυτόχρονα, στην ενδεδειγμένη διατροφή, η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι περιορισμένη.
Πέντε κορυφαίες διατροφικές επιλογές
Ορισμένα τρόφιμα συστήνονται από τους γιατρούς ως «βασιλιάδες» της διατροφής, επειδή παρέχουν θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνουν τις τιμές του σακχάρου ενώ συνεισφέρουν και σε τυχόν προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
- Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα μήλα
- Άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός
- Ακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται μεταξύ άλλων σε ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα
- Γαλακτοκομικά χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Εκτός από τη λίστα με τα τρόφιμα που βοηθούν, υπαρχει και η λίστα με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται ή η κατανάλωση τους να είναι περιστασιακή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Τσιπς
- Μπισκότα
- Κέικ
- Λευκό ψωμί και ζυμαρικά
- Κονσερβοποιημένες σούπες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- Έτοιμα προμαγειρεμένα γεύματα
- Τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, όπως μπέικον ή κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος
Ένα ενδεικτικό μενού τριών ημερών θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο:
Ημέρα 1
- Πρωινό: Ομελέτα με λαχανικά όπως σπανάκι, κρεμμύδια, πιπεριές ή μανιτάρια και τυρί χαμηλών λιπαρών, και κάποιο φρούτο
- Δεκατιανό: Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κάποιο είδος μούρου
- Μεσημεριανό: Πράσινη σαλάτά με κοτόπουλο και ρεβύθια, με απλό ντρέσιγκ λαδιού με λεμόνι ή ξύδι
- Απογευματινό: Στικ λαχανικών
- Βραδινό: Σολομός στη σχάρα, μπρόκολο στον ατμό και σαλάτα κινόα
Ημέρα 2
- Πρωινό: Smoothie φρούτων και λαχανικών με γάλα χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και σπόρους chia
- Σνακ: Ανάλατα αμύγδαλα με ένα φρούτο
- Μεσημεριανό: Τσίλι γαλοπούλας με τυρί μειωμένων λιπαρών
- Σνακ: Λαχανικά σε φέτες και χούμους
- Δείπνο: Τόφου και λαχανικά ανακατεύουμε με καστανό ρύζι
Ημέρα 3
- Πρωινό: Πλιγούρι βρώμης με γάλα χαμηλών λιπαρών, φρούτα και ξηρούς καρπούς
- Σνακ: Αμύγδαλα ή στραγάλια
- Μεσημεριανό: Σάντουιτς γαλοπούλας σε ψωμί ολικής αλέσεως με λαχανικά κομμένα σε φέτες
- Σνακ: Ένα ροδάκινο με την συνοδεία τυριού cottage
- Βραδινό: Γαρίδες και ψητά λαχανικά
Επιτρεπόμενα ροφήματα και ποτά
Τα ροφήματα έχουν εξίσου μεγάλη σημασία. Ιδανικότερη επιλογή φυσικά, είναι το νερό, όμως και οι απλές σόδες μπορούν να είναι μια ασφαλής εναλλακτική.
Αναψυκτικά με γλυκαντικά, όπως οι κόλα διαίτης, θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ καθώς ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια τεχνητα γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου.
Όσον αφορά στο αλκοόλ, δεν απαγορεύεται δια ροπάλου, όμως η κατανάλωση πρέπει να μένει σε μέτρια επίπεδα καθώς τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, ειδικά εάν υπάρχει παράλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, η ανάμειξη μετφορμίνης με αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που ονομάζεται γαλακτική οξέωση.
Οι άνδρες πρέπει να μένουν στην κατανάλωση το πολύ δυο ποτών την ημέρα, οι γυναίκες μόλις στο ένα. Και όπου ποτό, οι ειδικοί εννοούν ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα, ένα ποτήρι «καθαρού» ποτού όπως το τζιν ή η βότκα. Αποφύγετε ωστόσο τα κοκτέηλ φρούτων και όσα ποτά περιέχουν σιρόπια, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Χρήσιμος σύνδεσμος: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/guide/diet/