Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά μόνο αν δεν προσθέσετε ζάχαρη.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition. εξέτασε την κατανάλωση καφέ από σχεδόν 290.000 άτομα, μεταξύ των οποίων σχεδόν 13.000 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν σκέτο καφέ είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 για κάθε φλιτζάνι που κατανάλωναν καθημερινά. Το όφελος ήταν περίπου το ίδιο και για όσους προσέθεταν γάλα στον καφέ τους.
Όμως οι άνθρωποι που πρόσθεσαν ζάχαρη είδαν το όφελος αυτό να μειώνεται στο μισό - ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν μόνο κατά 5% χαμηλότερος ανά φλιτζάνι καφέ.
Αυτό ίσχυε για τους ανθρώπους που προσέθεταν κατά μέσο όρο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ τους.
Οι καταναλωτές καφέ είναι γνωστό από προηγούμενα στοιχεία ότι παίρνουν λιγότερο βάρος καθώς μεγαλώνουν, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η καφεΐνη και οι φυτικές ενώσεις που περιέχονται στον καφέ μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα που συνδέεται με αυτή τη νόσο. Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης βάρους.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών στον καφέ επηρεάζει την εμφανή προστασία του από τον διαβήτη τύπου 2.
Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ανά φλιτζάνι ήταν μόνο 7% όταν προστέθηκαν αυτά.
Ο Δρ Matthias Henn, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ σχολιάζει στη Daily Mail ότι «η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, αλλά η προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών μειώνει σημαντικά αυτά τα οφέλη».
Και πρόσθεσε: «Αυτές οι διαφορές στα πρότυπα κατανάλωσης παρείχαν βασικές πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις του καφέ στην υγεία.
'Για να μεγιστοποιήσετε τις επιδράσεις του καφέ στην υγεία, σκεφτείτε να παραλείψετε τη ζάχαρη ή οποιοδήποτε τεχνητό γλυκαντικό'.
Αποτελεσματικός και ο ντεκαφεινέ
Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες για την υγεία. Τα άτομα αυτά ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ κάθε τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο ενός διατροφικού ερωτηματολογίου. Μέχρι και το 60% των ανθρώπων στις τρεις μελέτες που εξετάστηκαν έβαζαν κάποιο πρόσθετο στον καφέ τους κάθε μέρα, με το 42% να προσθέτει ζάχαρη.
Κάθε καθημερινό φλιτζάνι καφέ, ακόμα και ντεκαφεινέ, μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 10%, αφού λήφθηκαν υπόψη άλλα πράγματα όπως η σωματική δραστηριότητα των ατόμων, η καθιστική συμπεριφορά και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
Πηγή: Daily Mail