Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω του αίματος καθώς «αγγιστρώνεται» επάνω σε πρωτεΐνες, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Η μείωση απλά της LDL χοληστερίνη δεν είναι αρκετή, τουλάχιστον για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η ταυτόχρονη αύξηση της HDL χοληστερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.
Τα όρια για άντρες και γυναίκες
Τα επίπεδα της χοληστερόλης μετρώνται σε χιλιοστόγραμμα (mg) ανά δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Θυμηθείτε: για την HDL χοληστερίνη, ο στόχος σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο νούμερο.
Άντρες
- Σε κίνδυνο: Κάτω από 40 mg/dL
- Επιθυμητό: 60 mg/dL και πάνω
Γυναίκες
- Σε κίνδυνο: Κάτω από 50 mg/dL
- Επιθυμητό: 60 mg/dL και πάνω
Εάν το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας πέφτει μεταξύ των επιπέδων «Σε κίνδυνο» και «Επιθυμητό», θα πρέπει να συνεχίσετε την προσπάθεια να αυξήσετε το επίπεδο της HDL χοληστερίνης σας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Εάν δεν γνωρίζετε το επίπεδο της HDL σας, ζητήστε από το γιατρό σας να υποβληθείτε σε μια απλή εξέταση αίματος για τις τιμές της χοληστερίνης στο αίμα.
Πως αυξάνεται η καλή χοληστερίνη στο αίμα
Ο τρόπος ζωής σας έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην HDL χοληστερίνη σας. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας:
- Διακοπή καπνίσματος
- Απώλεια βάρους
- Περισσότερη σωματική δραστηριότητα
- Περισσότερα υγιή λιπαρά στην διατροφή σας
- Μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ
Υπάρχουν και μερικές φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη σας. Αυτές φυσικά πρέπει να λαμβάνετε πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας και στις δοσολογίες που εκείνος θα σας ορίσει:
- Νιασίνη
- Στατίνες
Τέλος, υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφών που περιέχουν τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» και θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη στο αίμα σας:
- Δημητριακά ολικής αλέσεως (αλεύρι βρώμης, πίτουρο βρώμης και προϊόντα ολικής αλέσεως)
- Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας)
- Φυτικές στερόλες (β-σιτοστερόλη και σιτοστανόλη που βρίσκονται σε συγκεκριμένα προϊόντα βουτύρου και μαργαρίνης)
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, συμπληρώματα ιχθυελαίων, λιναρόσπορος και λινέλαιο)
Πηγή: mayoclinic.org