Οι γυναίκες που ακολούθησαν μια μεσογειακή δίαιτα - πλούσια σε φρέσκα τρόφιμα, ψάρια και ελαιόλαδο - κατά τη διάρκεια της σύλληψης είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης νέας μελέτης.
Η μελέτη
Η μελέτη συμπεριέλαβε 7798 γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει πριν. Η ομάδα ήταν γεωγραφικά, φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Nour Makarem, PhD, MS, με το τμήμα επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο JAMA Network Open.
«Γενικά, η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ψαριών και δημητριακών ολικής αλέσεως και η χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης APOs [δυσμενείς εκβάσεις εγκυμοσύνης]», έγραψαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες —οι οποίες συμμετείχαν στη Μελέτη Αποτελεσμάτων Εγκυμοσύνης Νουλιπάρης: Παρακολούθηση μέλλουσας μητέρας, στην οποία συμμετείχαν 10.038 γυναίκες μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2010 και 30 Σεπτεμβρίου 2013, και σημείωσαν υψηλή βαθμολογία όσον αφορά την προσκόλληση στη Μεσόγειο δίαιτα—είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε APO από εκείνους που είχαν χαμηλή προσκόλληση.
Όσο καλύτερη είναι η προσκόλληση, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης APO, ιδιαίτερα προεκλαμψίας ή εκλαμψίας και διαβήτη κύησης, έγραψαν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε επίσης πώς η παρακολούθηση της δίαιτας συσχετίστηκε με την υψηλή αρτηριακή πίεση της κύησης, τον πρόωρο τοκετό, τον τοκετό ενός μικρού βρέφους για την ηλικία κύησης και τη θνησιγένεια.
Οι γυναίκες βαθμολογήθηκαν στην κατανάλωση εννέα συστατικών: λαχανικά (εκτός πατάτας), φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια, αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και αλκοόλ.
Δεν υπήρχαν διαφορές στα APO ανά φυλή, εθνικότητα ή δείκτη μάζας σώματος της γυναίκας πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω.
Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι οι γυναίκες στη μελέτη είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα σε ένα μεγάλο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης τους, επομένως η μελέτη μπορεί στην πραγματικότητα να υποτιμά τη σημασία της διατροφής στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.
Η Christina Han, MD, διευθύντρια του τμήματος μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα αποτελέσματα είναι λογικά καθώς οι ερευνητές εξέτασαν τη στιγμή της σύλληψης, που είναι μια περίοδος που αντικατοπτρίζει τον τρόπο που επιλέγει ένα άτομο να ζήσει τη ζωή του.
«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση της υγείας σας καθώς εισέρχεστε στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματά σας για αυτήν την εγκυμοσύνη», είπε. «Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η μεσογειακή διατροφή είναι καλή για σχεδόν όλους».
Διαβάστε σχετικά=> Προεκλαμψία: Τι είναι και πώς «χτυπάει» τις έγκυες - Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο (Μελέτη)
Ο Δρ Χαν είπε ότι, ενώ είναι υπέροχο που οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν το όφελος της μεσογειακής διατροφής, υπογραμμίζει την ανισότητα, καθώς τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα δεν είναι τόσο πιθανό να μπορούν να αγοράσουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια.
«Αυτό είναι ένα κάλεσμα στα όπλα για το σύστημα διανομής τροφίμων μας για να εξομαλύνει το μεγάλο χάσμα στο τι έχουν πρόσβαση οι ασθενείς», είπε ο Δρ Χαν.
Σημείωσε ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες σε αυτή τη μελέτη ήταν παντρεμένες, μη Ισπανόφωνες λευκές και είχαν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, γεγονός που μπορεί να καθιστά δύσκολη τη γενίκευση αυτών των αποτελεσμάτων στον γενικό πληθυσμό.
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες κλήθηκαν να αναφέρουν τι έφαγαν οι ίδιες, κάτι που μπορεί να είναι λιγότερο ακριβές από ό,τι όταν οι ερευνητές καταγράφουν τι τρώγονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Οι ερευνητές πρότειναν ένα επόμενο βήμα: «Απαιτούνται μακροπρόθεσμες μελέτες παρέμβασης για να αξιολογηθεί εάν η προώθηση μιας μεσογειακής δίαιτας κατά τη διάρκεια της σύλληψης και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει τα APO».
ΠΗΓΗ: Univadis.com